Bøger / faglitteratur

En lille bog om viljen


Beskrivelse


Bogen falder i to dele. Første del er en historisk rundtur fra antikkens dydsvilje, over renæssancens kraftvilje og til romantikkens livsvilje. I anden del opdeles forskellige viljer i livsvilje, handlingsvilje, modvilje - og fri eller ufri vilje.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. aug. 2019

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 16. aug. 2019

Viljen er et dybt mysterium, for hvad er den egentlig, hvor sidder den, er den fri, i hvor høj grad styrer den vores liv og hvordan forholder den sig til hele vores fornemmelse af et personligt Jeg? Den filosofisk interesserede læser, får her mulighed for at dykke ned i begrebet vilje.

Filosofisk og idehistorisk bog om begrebet vilje, hvor jegets handlinger undersøges, i forhold til, om de kan anskues som frie eller ufrie. Del 1 handler om viljens historie fra antikken over renæssancen til romantikken og kommer således igennem Aristoteles, Seneca, Paulus, Descartes, Spinoza, Schopenhauer, Nietzsche og Freud. Del 2 giver en række bud på forskellige viljebegreber, såsom livsvilje, handlingsvilje, modvilje og politisk vilje. Ole Thyssen er dr.phil. og var indtil 2017 professor i filosofi ved CBS og har et stort og varieret forfatterskab bag sig, senest udgivelsen En lille bog om eksistensen.

Yderst velskrevet bog om et svært emne, og det er heller ikke en let bog at læse, med mindre man har et godt tag på filosofihistorien. Men Thyssen gør emnet spændende og levende med en let, underholdende og subjektiv tilgang, med masser af hverdagseksempler og eksempler fra verdenslitteraturen.

En kortere introduktion til begrebet vilje kan læses i ViljeGenkendelsens under fra serien "Tænkepauser". Fra Thyssen findes også fx titlen Genkendelsens underEn kortere introduktion til begrebet vilje kan læses i Vilje fra serien "Tænkepauser". Fra Thyssen findes også fx titlen .


Kristeligt dagblad

d. 2. okt. 2019

af

af

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 2. okt. 2019


Berlingske tidende

d. 10. sep. 2019

af

af

Eva Agnete Selsing

d. 10. sep. 2019


Information

d. 31. aug. 2019

af

af

Steen Nepper Larsen

d. 31. aug. 2019


Weekendavisen

d. 20. sep. 2019

af

af

Asker Hedegaard Boye

d. 20. sep. 2019


Religion

2020, nr. 1

af

af

Bodil Kruse (f. 1944)

2020, nr. 1