Bøger / skønlitteratur / roman

En mand uden åndedræt


Beskrivelse


Krimi. Bernie Gunther er ansat ved Wehrmachts Krigsforbrydelseskontor i 1943. Han udsendes til Smolensk for at efterforske en massegrav i Katynskoven, idet Goebbels ønsker at bruge slagtningen af 4000 polske officerer i sin propaganda mod russerne.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. aug. 2013

af

af

Jette Landberg

d. 29. aug. 2013

I dette niende bind i Berlin noir serien med opdageren Bernie Gunther er vi nået til 1943 efter det tyske nederlag ved Stalingrad. For yndere af seriens specielle sammensætning af grusom faktuel krigshistorie og Raymond Chandlersk underspillet sort humor, også nye læsere kan være med her, da man sagtens kan læse bindet selvstændigt.

Den berlinske opdager Bernie Gunther, der nu er ansat ved Wehrmachts Krigsforbrydelseskontor, kaldes ud til Smolensk for at forske i en massegrav i Katynskoven, der viser sig at indeholde ligene af mere end 4000 polske officerer. Goebbels ønsker, at russerne kan holdes ansvarlige, hvilket de måske også er. Det pålægger han Bernie at bevise, således at det kan bruges i propaganda øjemed. Vi får et troværdigt billede af livet som undersåt i det tyske rige, alle prøver at sno sig, mange er ikke nazister, men efterlever alligevel systemet. Det er et rædselsfuldt billede af, hvordan folk prøver at overleve, ikke en bog for sarte sjæle, men både interessant og lærerigt. Alt dette krydret med Bernies hårdkogte humor og overlevelsesevne.

Massakren i Katynskoven er kendt og beskrevet bl.a. i Kraniet fra Katyn, attentatforsøgene på Hitler er også tæt på den faktuelle historie, det er således en virkelig veldrejet blanding af fiktion og historiske facts. Og stadig er det Raymond Chandlers Philip Marlowe, der kommer tættest på Bernie.

Endnu et fremragende bind i Berlin noir serien, som alle tidligere og nye læsere af den skotske forfatter vil elske.


litteratursiden.dk

d. 30. apr. 2014

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 30. apr. 2014

Katynmassakren er omdrejningspunktet i dette niende, selvstændige bind i den fremragende Berlin Noir-serie, hvor historie, plot og psykologi som altid går op i en højere enhed. Der er ingen metaltræth...


Politiken

d. 13. sep. 2013

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 13. sep. 2013


Berlingske tidende

d. 14. sep. 2013

af

af

Jesper Beinov

d. 14. sep. 2013


Berlingske tidende

d. 21. sep. 2013

af

af

Niels Lillelund

d. 21. sep. 2013