Bøger / faglitteratur / bibliografier

En skole i vold : Bobruisk 1941-44 : Frikorps Danmark og det tyske besættelsesherredømme i Hviderusland


Beskrivelse


Om voldsanvendelse, som de nazistiske soldater udførte under deres besættelse af Sovjetunionen og om den militærlejr i Hviderusland, hvor soldater fra Frikorps Danmark gennemgik deres træning.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2014

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 7. nov. 2014

Kildebaseret studie af den gennemgribende og altomfattende voldsanvendelse, som de nazistiske soldater udførte under deres besættelse af Sovjetunionen. Et vilkår, der også gjaldt den militærlejr i Hviderusland, hvor soldater fra Frikorps Danmark gennemgik træning. For alle, der studerer og læser om 2. verdenskrig.

De to erfarne danske historikere Dennis Larsen og Therkel Stræde sætter i deres bog de danske østfrontfrivillige i Frikorps Danmark i en helt anden sammenhæng end den, der hidtil har været fortalt. Her har historien ofte lydt, at de var frontsoldater, der bekæmpede sovjetkommunismen, men bogen påviser, at de var mere end det. Forfatterne beretter om baggrunden for voldsdyrkelsen i den store SS-lejr i Hviderusland, hvor mange danske Frikorps Danmark-folk opholdt sig og fik træning. Danskerne kunne umuligt være uvidende om brutaliteten og mishandlingerne dette sted, og nogle deltog også heri, og det sætter de østfrontfrivillige i et helt andet perspektiv.

Efter gennemlæsningen forstår man det grufulde i bogens titel og samtidig det originale i forfatternes fremstilling, der giver helt nye vikler i fortællingen om Frikorps Danmark. Den meget velskrevne og veldokumenterede bog er en af årets vigtigste historiebøger.

En anden helt ny bog om de østfrontfrivillige er Thomas Harders Kryssing, der var Frikorpsets første leder.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 9. sep. 2015

af

af

Niels Poulsen

d. 9. sep. 2015


Historisk tidsskrift

Bd. 114, h. 2 (2014)

af

af

Palle Roslyng-Jensen

Bd. 114, h. 2 (2014)


Jyllands-posten

d. 28. nov. 2014

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 28. nov. 2014


Berlingske tidende

d. 14. okt. 2014

af

af

Bent Blüdnikow

d. 14. okt. 2014


Weekendavisen

d. 17. okt. 2014

af

af

Claus Bundgaard Christensen

d. 17. okt. 2014Informationer og udgaver