Bøger / skønlitteratur til børn / roman

En studie i rødt


Beskrivelse


Sherlock Holmes løser mysteriet bag to mord, som tilsyneladende er begået af den samme person.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ove Frank (skole)

d. 18. dec. 2018

En nyudgivelse af romanen, hvori Watson og Sherlock Holmes mødes første gang og starter deres mangeårige samarbejde og bofællesskab. Som deres første sag opklarer de et hævnmord, der har sinbaggrund i mormonsamfundet i Salt Lake City, hvor morderens forlovede dør efter at være tvunget til ægteskab (flerkoneri) gennem den terror, nogle få ledende familier udøver. Eneste illustration erforsidebilledet, en collage af rød indfarvning og et farvefoto af en hånd med en åben pilleæske med 2 piller og ordet "Racke" skrevet med blodrødt. Bagsidetekst mangler. Iver Gudmes oversættelse erblevet revideret af Birgit Steenstrup og fremtræder i et moderne nutidssprog. Teksten er trykt med store læsevenlige typer i en god åben typografi. Bogen er nok primært for voksne lånere, men børogså være tilgængelig i skolebiblioteket for 7.-10. kl. på grund af sit nutidssprog og gode skriftbillede.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Clausen (børn)

d. 18. dec. 2018

En mand findes død i et tomt hus uden at det fremgår, hvordan han er død. Ordet hævn er skrevet med blod på væggen. Det er udgangspunktet i denne Sherlock Holmes historie, hvor vi også hørerom, da Dr. Watson og Sherlock Holmes flytter sammen. Videre om hvordan Watson via denne sag, som har forgreninger til mormoner i USA, finder ud af, hvad S.H. beskæftiger sig med. Og at S.H. i singenialitet langt overskygger Scotland Yards folk. S.H.-historier er spændende og velfortalte kriminier, hvor der altid under det umiddelbart tilgængelige mysterium skjuler sig en indviklethistorie. Denne Gyldendal-udgave er forenklet og bearbejdet til et nutidigt sprog på en udmærket måde. Trykket er åbent og læsevenligt. Det vil være en vurderingssag, om man mener, at S.H. -indholdsmæssigt egner sig for børn. Denne udgave er imidlertid mere let tilgængelig end den fra Martins Forlag i 1976 og vil kunne læses fra ca. 11-12 år. Et noget melodramatisk farvelagt omslag,som nok skal appellere.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2006

af

af

Kent Skov

d. 3. mar. 2006

Genudgivelse i paperbackudgave af to af den i øvrigt meget alsidige CD's mest kendte ærkeengelske kriminalfortællinger med den excentriske detektiv Sherlock Holmes og hans assistent, vennen, lægen og fortælleren dr. Watson. Historierne er stadig udsøgte, og CD's fortællestil med den særlige London-atmosfære som rammen omkring et plot dannede skole og forbillede for den deduktive opklaringsmetode med anvendelse af en - forekommer det i dag - måske lige lovlig skråsikker logisk intelligens i løsningen af en kriminalgåde. En studie i rødt er fra 1897 og romanen, hvor man første gang præsenteres for Sherlock Holmes, og De fires tegn er fra 1890. Udgaverne her er rene fotografiske optryk af Verner Seemanns oversættelser fra 1956 forsynet med nye omslag, der fastholder det nostalgiske præg. De udkom sidst i 1976, og det bærer sproget selvsagt præg af lige som den udmærkede, men lidt altmodische introduktion til forfatteren og genren. Romanerne er udkommet mange gange og i mange udgaver og sammenhænge. Så anskaffelse må bero på bestand/tilstand, og billigbogsudgaverne her kan evt. anvendes som gennemgangseksemplarer. De to fortællinger er i hvert fald uomgængelige inden for den klassiske krimi- og detektivgenre.


Berlingske tidende

d. 17. dec. 1976

af

af

Frits Remar

d. 17. dec. 1976


Aktuelt

d. 18. apr. 1984

af

af

Niels Hansen

d. 18. apr. 1984


Politiken

d. 6. juni 1944

af

af

Anker Kirkeby

d. 6. juni 1944