Bøger / faglitteratur

En ualmindelig og kortfattet danmarkshistorie : fra begyndelsen til for nylig


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. mar. 2017

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 6. mar. 2017

Veloplagt og underholdende fortæller forfatteren sin personlige version af 15.000 års danmarkshistorie. For læsere der ønsker et hurtigt overblik over vores historie.

Asser Amdisen, der er historiker og historiefortæller, beskæftiger sig i de første tre kapitler med den lange periode uden skriftlige kilder fra omkring år 12.000 f.v.t. frem til vikingetiden ca. år 1000 e.v.t. Herefter beskrives de vigtigste begivenheder frem til vor tid. Vi er fx med, da kristendommen gjorde sit indtog, og da Valdemar Sejr i 1219 fik et rødt flag med et hvidt kors i hovedet. A. fortæller bl.a. også om mordet i Finderup Lade, Det Stockholmske Blodbad, Kalmarunionens opløsning, Reformationen, svenskekrigene, magtkampen mellem adel og konge, 1864, verdenskrigene og EM-sejren i 1992. Med tidslinje, register og på flappen, kongerækken.

Det er ikke en videnskabelig bog, men en lettilgængelig og interessant fortælling med mange finurlige detaljer og kommentarer. Amdisen retter til sidst i bogen en kritik af udviklingen i Danmark, hvor begreber som borgerrettigheder, dannelse og viden i dag er fortidslevn. Med bogen opfordrer han derfor alle til at sætte sig ind i vores fælles historie, idet nutidskulturens historieløshed og vores angst over for globaliseringen, indvandrere og eliten truer vores demokrati.

41 fortællinger om folk i fædrelandets historie er også en kort danmarkshistorie, der tager afsæt i, at Danmark altid har været forbundet med verden omkring sig.