Bøger / faglitteratur

En undersøgelse af moralens principper


Beskrivelse


Den skotske filosof David Humes (1711-1776) værk fra 1751 undersøger bl.a. det klassiske filosofiske spørgsmål om moralen udspringer af følelsen eller af fornuften.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. sep. 2010

af

af

Flemming Faarup

d. 1. sep. 2010

Bogen henvender sig til filosofiinteresserede og -studerende, der vil læse Hume på dansk.

I 2011 er det 300 år siden Hume blev født, og 250 år siden han udgav sin undersøgelse af moralen, et stort etisk system. Denne udgave er oversat og kommenteret af af Niels Henningsen, der har skrevet mange andre bøger om filosofi og filosoffer. Hume undersøger, hvad der er baggrund for menneskets moralske gøren og laden, og han viser, at selvom mennesket nok er egoistisk, så er det ikke ens egennytte men samfundsnytten, der påvirker vores moral og etik. Henningsen giver, som sædvanlig, en god indføring til værket. Bag i værket er der et stort noteapparat, med både Humes egne og oversætterens kommentarer.

Tidligere i 2010 udkom Undersøgelser : erkendelsesteori & moralfilosofi oversat og kommenteret af Claus Bratt Østergaard. Heri udgør en undersøgelse af moralens principper den sidste halvdel. Der er selvfølgelig forskelle i oversættelsen, men den ene fremstår ikke bedre end den anden. Henningsens indledning om Hume virker mere dybtgående end den tilsvarende hos Østergaard.

Et stort indlæg i moralfilosofien, der her udgives for sig selv.


Kristeligt dagblad

d. 25. okt. 2010

af

af

Asger Brandt

d. 25. okt. 2010Informationer og udgaver