Bøger / skønlitteratur / roman

En vinternat


Beskrivelse


Moskva 1945. På en skole for elitens børn, er der en klub der hylder litteraturen og kærligheden. Men så dør to af klubbens medlemmer og en absurd proces fra regeringens side påbegyndes. Samtidig blomstrer kærligheden i flere forskellige sammenhænge.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 2014

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 25. aug. 2014

Døde børn, heksejagt og kærlighed i 1945's Moskva. Den fremragende roman henvender sig primært til interesserede i russisk historie, men også til alle, der godt kan lide en velskrevet og rørende historisk roman.

Moskva 1945. På skole 801 er der en klub, der dyrker litteraturen og kærligheden. Men en dag dør to af klubbens medlemmer. Alle andre medlemmer arresteres på påbud fra selveste Stalin. Man tror nemlig at klubben pønser på et komplot mod regeringen. Desuden bliver vi vidner til to kærlighedsforhold, der strækker sig over mange år. I romanens efterskrift beskriver forfatteren, hvorledes han har blandet historiske facts med opdigtede personer og hændelser.

Romanen udfolder sig som en Matrjosjka-dukke: Der fjernes lag og historien tager nye drejninger. Forfatteren formår på fornemste vis at holde de mange bolde i luften og der er en fin vekslen mellem historie, politik, satire, kærlighed og spænding. Sproget er både detaljeret, morsomt og sanseligt.

Forfatterens Sasjenka1984 kan læses som en selvstændig forløber. I forhold til hele processen omkring afhøringerne, vil jeg anbefale Orwells 1984 : "Han havde formentlig intet gjort og var blevet skudt for en eller anden fabrikeret forbrydelse - forræderi eller spionage eller trotskisme - baseret på en falsk anmeldelse.", tænker en af hovedpersonerne i "En vinternat", da hele den absurde sammenhæng går op for hamForfatterens Sasjenka kan læses som en selvstændig forløber. I forhold til hele processen omkring afhøringerne, vil jeg anbefale Orwells : "Han havde formentlig intet gjort og var blevet skudt for en eller anden fabrikeret forbrydelse - forræderi eller spionage eller trotskisme - baseret på en falsk anmeldelse.", tænker en af hovedpersonerne i "En vinternat", da hele den absurde sammenhæng går op for ham.


Jyllands-posten

d. 1. nov. 2014

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 1. nov. 2014


Politiken

d. 12. okt. 2014

af

af

Mette Højbjerg

d. 12. okt. 2014