Bøger / faglitteratur

Energityve : i familien, i parforholdet og på jobbet


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. juli 2009

af

af

Jette Landberg

d. 22. juli 2009

For mennesker, der oplever at en af deres nærmeste, en ven eller måske en kollega udmatter dem og stjæler deres energi, uden at de selv får noget igen. Bogen er letlæst og kan bruges af alle, der ønsker at forstå og bearbejde problemet.

Energityve er ifølge forfatteren mennesker, der altid vil have ret og søger at bekræfte sig selv ved at kritisere andre. De overfører vrede til omgivelserne med det resultat, at de nærmeste føler sig udmattede, uden at kunne sætte fingeren på, hvad det er, der udmatter. I bogens første del beskrives energityvens adfærd, og hvad der ligger til grund. I anden del beskrives, hvad man kan gøre for at bearbejde sin egen skyldfølelse overfor en energityv, og hvordan man kan lære at sætte grænser. Til sidst beskrives tre veje til at opnå større selvindsigt. Kapitlerne afsluttes med en række relevante spørgsmål til læseren. Forfatteren arbejder som terapeut med privat praksis og har en samfundsvidenskabelig uddannelse. På svensk er netop udkommet en ny bog "Kärlekens energi", der beskriver kærlighedens positive energi, og hvordan man kan blive i stand til at modtage den.

Der findes andre bøger om en mere udtalt form for energityve, nemlig deciderede psykopater fx Charmør og tyran, 1999. Denne bog beskriver den mere dagligdags form, dog er her også tale om mennesker, der udnytter andre psykisk.

En fin vejledning i at sætte grænser for energityvens ødelæggende adfærd. Den er lettilgængelig og kan læses af alle.Informationer og udgaver