Bøger / faglitteratur

Englene : himlens sendebud


Beskrivelse


Indføring i englenes rolle i frelseshistorien, således som den er beskrevet i de bibelske skrifter og overleveret i den kristne tradition med et strejf af spiritualitet og mysticisme.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. jan. 2016

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 22. jan. 2016

For Kirsten Kjærulff er engle Kristus' tjenende ånder og budbringere fra Gud til mennesker. Her fortæller hun om dem for andre, der deler hendes katolske baggrund eller som ikke viger tilbage fra kristendom med noter af spiritualitet og mysticisme.

Engle er mest omtalt i Det Gamle Testamente, men nævnes i alt mere end 300 gange i Bibelen. Bogen falder i 10 kapitler, der begynder med omtale af engle i Den Hellige Skrift og fortsætter over "Jesus mellem engle og dæmoner" til "Bønner til englene". Endelig afsluttes bogen med et "Litani til englene". Bogen er holdt i en spirituel tone og layoutet er åbent med teksten sat i 2 spalter. Der er ikke registre eller litteraturlister, men bogen er illustreret med gengivelser af kunstværker med engle fra alle tider.

Kirsten Kjærulff, der tidligere har skrevet om engle og om Hildegard af Bingen, skriver ligefremt og følsomt uden at vige tilbage for det uforklarlige. Hun undgår imidlertid ikke banaliteter, ligesom hendes rummelighed overfor anderledes tænkende er begrænset. Fx stemples ateister som aggressive og selvudviklingssegmentet affejes som nogle, der blot falbyder fattige surrogater og pseudoreligiøsitet. Tilgangen er religiøs mere end religionshistorisk.

Gyldendals bog om engle er en mere traditionel og akademisk orienteret introduktion af engle i historie i religionshistorie.