Bøger / faglitteratur / biografier

Enkekejserinden : Cixi, konkubinen, der grundlagde det moderne Kina


Beskrivelse


Om enkekejserinden Cixi (1835-1908), der gennem 50 år indirekte regerede Kina, og om hendes kamp for at overvinde århundreder gamle traditioner og bane vejen for en modernisering af landet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. mar. 2014

af

af

Peter Martin Jørgensen

d. 25. mar. 2014

Grundigt og gennemarbejdet historisk værk for dem med en interesse i Kinas historie.

Britisk-kinesiske Jung Chang kendes fra bl.a. for Mao og hendes berømte selvbiografiske bog Vilde svaner. Denne bog er historien om enkekejserinden Cixi (1835-1908), der gennem 50 år indirekte regerer Kina. Hendes kejserlige liv begynder, da hun som 12-årig bliver kejserlig konkubine. Hun føder kejserens første søn, og da kejseren dør, indsættes den 5-årige søn som regent. Cixi får sat sig selv i magtsædet, og regerer i barnekejsernes sted. Via kup og manipulation regerer Cixi derefter til sin død. Bogen fortæller om kejserindens kamp for at forene et Kina med stolte traditioner med vestlig politik og teknologi, der er nødvendige for landets overlevelse. Cixi indser som regent, at reformer er nødvendige, men samtidig skal den kinesiske kultur bevares. Strategisk indsætter hun vestlige støtter i styret, og gennemfører i sin regeringstid mange reformer, der fører til voldsomme sammenstød både internt og med de vestlige magter. Cixi beskrives som en beslutningsdygtig og strategisk kvinde, der også er dekadent og grusom og velvalgt kaldes hun-dragen.

Enkejserinde Cixi er ikke tidligere beskrevet på dansk. På engelsk findes værker som fx "China under the Empress Dowager" og "The last Empress".

En af Kinas store herskere beskrives her grundigt i dette digre værk, der vil gøre læseren klogere på enkekejserinden og på Kinas historie i en skelsættende periode.


Jyllands-posten

d. 27. apr. 2014

af

af

Tor Tolstrup

d. 27. apr. 2014