Bøger / skønlitteratur til børn

Er det sandt? : en troldebog


Beskrivelse


Pajko har drømt, at far Wrisils elskede troldekrus forsvinder, da det kommer ud i måneskinnet. Alligevel forlanger far Wrisil at det kommer ud. Og så forsvinder det. Kan Pajko og Paja hjælpe, så det genfindes?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 2011

af

af

Else Lerche

d. 19. jan. 2011

En del 4-7-årige er glade for troldene i billedbogsserien Troldeliv. Det nye bind er mest til underholdning, og det kan bruges til en snak om fantasi overfor sandhed og i emnearbejde om trolde.

Stemningen i tekst og illustrationer er helt i tråd med den i de forrige seks bind, senest Sov godt, Pajko, 2010. I fuldmånenatten skal alle far Wrisils skatte ud af højen og tilbage igen inden solopgang. Kun når de bades i fuldmånens lys, bevarer de deres glans og magi. Det gælder også troldkruset, der kan fortrolde mennesker. Pajko advarer far Wrisil, for Pajko har drømt, at kruset forsvinder. Pajko er altid fuld af fantasifulde historier og ingen lytter til ham. Men troldkruset forsvinder. Pajkos tvillingsøster hjælper ham til at huske drømmen og de finder kruset. Teksten er skrevet i et livligt, varieret sprog, der i samklang med illustrationerne skaber billeder og viser troldenes personlighed. Naturen med troldehøj, sært formede rødder og træer og trolde med haler folder sig atmosfærefyldt ud i illustrationerne. Varme brune farver viser troldehøjen, kolde blå den måneskinsfyldte nat. Forsiden er i stil med de forrige binds, bagsideteksten fortæller lidt af indholdet.

Som de forrige bind udspringer også denne af den nordiske tradition for trolde og giver associationer til Rolf Lidbergs elskede troldebøger.

Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. Tekst og illustrationer udgør en fin helhed og historien rummer en vis spænding, men den er også en hyldest til fantasien.


Politiken

d. 5. mar. 2011

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 5. mar. 2011