Bøger / faglitteratur til børn / opgaver

Erik og Katarina og Kalmarunionen : 1397


Beskrivelse


Erik og Katarina fra Pommern er dronning Margrethe den 1.s adoptivbørn. De fortæller om hvordan børn og voksne lever i middelalderen, fortrinsvis i de højere cirkler, om deres tøj, mad, bolig og andre almindelige livsbetingelser.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. sep. 2010

af

af

Erik Boas Pedersen

d. 3. sep. 2010

Dette er den 9. bog i den glimrende serie Børn i Danmarks historie, der især belyser børns verden og vilkår set gennem historiske briller. For historisk interesserede og til anvendelse i historieundervisningen på mellemtrinnet.

Lidt usædvanligt har denne bog to betydningsfulde børn som de centrale personer, Erik af Pommern, der blev konge i Danmark efter Margrethe d. 1. og hans søster. 1397 er året hvor Erik bliver præsenteret for adel og stormænd som den kommende konge. Det giver anledning til at fortælle om hvordan børn og voksne lever i middelalderen, fortrinsvis i de højere cirkler, om deres tøj, mad, bolig og andre almindelige livsbetingelser, leg, transport, sygdom, osv. Fortalt ukunstlet og ligefremt og som de øvrige i serien forbilledligt illustreret i en smagfuld balance mellem Charlotte Clantes smukke tegninger og velvalgte billeder af historiske ting, steder og genstande. Enkelte af disse uddybes i faktabokse. Bagest i bogen lærervejledning, der redegør udførligt for den historiske baggrund, giver forslag og eksempler til tværfagligt arbejde med emnet og indeholder 7 kopisider til fri anvendelse. Desuden stikord og litteraturliste.

Mange af de eksisterende titler om emnet har en del år på bagen, hvilket litteraturlisten også afslører. Så bogen dækker fint et emne, hvor der trænges til fornyelse.

På alle måder en glimrende bog, en visuel nydelse. Som serien iøvrigt underholdende, læseværdig, dækker og uddyber et emne, der materialemæssigt trænger til nye titler.