Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser


Beskrivelse


En kortlægning af den danske digter Eske K. Mathiesens (f. 1944) forfatterskab - ud fra en blanding af detaljeret digtanalyse og perspektiverende kultur- og litteraturteori.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. sep. 2015

af

af

Thomas Olesen

d. 24. sep. 2015

Indførende monografi om den folkelige, økodigter, Eske K. Mathiesen. Uomgængelig for enhver - studerende som menige Mathiesen-fans, der vil have et samlet billede af det omfangsrige forfatterskab.

Forfatterskabet kortlægges med en blanding af detaljeret digtanalyse og perspektiverende kultur- og litteraturteori. Først redegøres for brugen af det humoristiske tvist, som har til formål at skærpe læserens - ofte automatiserede - opfattelse af virkeligheden med fokus på hverdagens oversete eksistenser. Herefter gøres der rede for Mathiesens økologiske naturopfattelse, der har som projekt at indskrive lighedsrelationer mellem kultur og natur. Til sidst vises den sociale dimension i forfatterskabet, som kommer til udtryk i en sarkastisk beskrivelse af magtpersoner og en sympati for den jævne person.

Sproget er veloplagt med et forfriskende pust af humor, helt i Mathiesens ånd. Der foretages nærlæsende tekstanalyser af digte fra hele forfatterskabet og der stilles skarpt på teknikker og tematikker. Samtidig inddrages beslægtede forfatterskaber på tværs af litteraturhistorien. Udført med stort overblik.

For første gang laves der en samlet monografi, der skaber overblik over hele forfatterskabet. Tidligere er der lavet flere gode, men korte, artikler om dele af forfatterskabet af bl.a. Erik Skyum-Nielsen, Lars Bukdahl og Asger Schnack.


Jyllands-posten

d. 10. okt. 2015

af

af

Anne-Marie Mai

d. 10. okt. 2015


Standart

Årg. 30, nr. 1 (2016)

af

af

Martin Lykke Nielsen

Årg. 30, nr. 1 (2016)