Bøger / faglitteratur / erindringer

Et år med magisk tænkning


Beskrivelse


Forfatteren Joan Didion (f. 1934) fortæller om ægteskabet med forfatteren John Gregory Dunne (1932-2003), om hans pludselige død samtidig med datterens livstruende sygdom og om at leve med sorgen.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Torben Wendelboe

2006

Joan Didion er en central figur i amerikansk litteratur og journalistik, men på dansk foreligger til nu blot et enkelt værk, Salvador, dansk udgave 1983. Bogen skildrer det skrækkelige år, efter at hendes mand gennem fyrre år, forfatteren John Gregory Dunne, falder død om over middagsbordet. Ikke blot dette mareridt har hun at kæmpe med og bearbejde; hendes datter ligger på hospitalet og svæver mellem liv og død, og hendes tilstand er ikke afgørende ændret, da bogen slutter (datteren er afgået ved døden efter bogens udgivelse). Bogen er en professionel skrivende kvindes beretning; den rummer alle sorgens følelser, men med en vis distance, der langt fra gør den privat. I sin sorg over det pludselige dødsfald kaster Didion sig over andres beretninger om sorg-forløb og citerer derfra, ligesom det er hende manisk om at gøre at studere journalerne for at kunne fastslå det helt nøjegtige forløb omkring dødsfaldet. Bogen rummer også tanker om, hvorvidt Dunne har vidst, hvor det bar hen, og om han prøvede at fortælle hende det. Der er andre lag i bogen, som også rummer et indblik i parrets litterære cirkler med et liv på rejser og ophold eksotiske steder. Men den er primært en stærk beretning om en meget speciel kvindes kamp med sorg: "Sorg viser sig at være et sted, ingen af os kender, før vi selv havner der", indledes et kapitel. En særegen, men markant bog om det svære emne.


litteratursiden.dk

d. 11. dec. 2006

af

af

Marianne Träff

d. 11. dec. 2006

'Et år med magisk tænkning' er en bog om det uafvendelige øjeblik, der ændrer livet radikalt. Didions ægtefælle dør. Sorg og tab bearbejdes, som var det en intellektuel disciplin. Joan Didion skrev s...


Weekendavisen

d. 10. nov. 2006

af

af

Liselotte Wiemer

d. 10. nov. 2006


Jyllands-posten

d. 28. okt. 2006

af

af

Johs. H. Christensen

d. 28. okt. 2006


Kristeligt dagblad

d. 21. dec. 2006

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 21. dec. 2006


Graf

Nr. 4/5 (2006)

af

af

Peter Due Jensen

Nr. 4/5 (2006)