Bøger / skønlitteratur / roman

Et andet menneske, et andet liv


Beskrivelse


Somaliskfødte Baraka kæmper for at finde sin identitet i det danske samfund. Samtidig glider hendes historie sammen med 2 andres. Den palæstinensiske flygtningedreng Umars og den jødiske overklassekvinde Rosas.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. dec. 2018

af

af

Michael Linde Larsen

d. 20. dec. 2018

Sofie Jama debuterer med en tankevækkende og underholdende roman om at være fremmed, og holde fast på sig selv, mens man slår rødder i en ny kultur. Stort anlagte fortælling med fokus på kvindeliv, islam og identitet, vil tiltale en bred skare af romanlæsere.

Pigen Baraka flygter sammen med sin mor fra borgerkrigens rædsler i Somalia til Danmark. Som omskåren troende muslim har hun svært ved at forene begge kulturer, og da hun møder den ældre jødiske kvinde Rosa søger hun en ny identitet. Hun skifter navn til Marie, bryder med sin familie, og gør alt for at blive dansk. Men et efterskoleophold, en dansk uddannelse, en dansk mand, udforskning af sin seksualitet og en skuespillerkarriere i udlandet bringer hende ikke, den klarhed hun ønsker. Maria fortæller historien i tre spor: hendes egen historie, Rosas historie og flygtningedrengens Umars historie. Sofie Jama har selv levet sine første år i Somalia.

En sanselig, poetisk og vigtig bog. Der er en nerve i fortællingen som holder læseren fanget fra start til slut. Man bliver grebet af den til tider lidt kulørte historie, mens man bliver klogere på livet som flygtning. Maria, Umar og Rosas historier glider sammen både på det konkrete plan, men også i tematikker som identitet, at være på flugt, at være søgende og længslen efter at finde sig selv.

Som en ny spændende stemme i dansk litteratur, og med sit fokus på islam og en kvindelig udviklingshistorie ligger bogen sig fint i samme genre som Dødevaskeren.


litteratursiden.dk

d. 27. mar. 2019

af

af

Line Hoffgaard

d. 27. mar. 2019

Sofie Jamas hæsblæsende og barske debut om flygtningeskæbner berører emner som overlevelse, identitet og seksualitet og efterlader at uudsletteligt indtryk. Dansk-somaliske Sofie Jama debuterer med e...


Jyllands-posten

d. 8. feb. 2019

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 8. feb. 2019


Berlingske tidende

d. 22. jan. 2019

af

af

Anne Sophia Hermansen

d. 22. jan. 2019


Kristeligt dagblad

d. 18. jan. 2019

af

af

Anna Møller (f. 1984)

d. 18. jan. 2019


Weekendavisen

d. 18. jan. 2019

af

af

Klaus Rothstein

d. 18. jan. 2019


Børsen

d. 18. jan. 2019

af

af

Line Rasmussen

d. 18. jan. 2019