Bøger / faglitteratur / bibliografier

Et barnelig i en kuffert : om fødsler i dølgsmål, barnemord og fosterfordrivelse i Danmark 1900-1950


Beskrivelse


Med udgangspunkt i konkrete sager, retsprotokoller og breve, fortælles historien om en række kvinder fra første halvdel af 1900-tallet, som dræbte deres nyfødte barn. Om kvindernes sociale baggrund, omstændighederne bag deres fatale handling, og omverdenens reaktion.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. mar. 2014

af

af

Søren Brunbech

d. 12. mar. 2014

Gode anvendelsesmuligheder for mange slags opgaveskrivere, fra de ældste folkeskoleklasser og opefter, med opgaver om sociale forhold i 1900-tallets begyndelse og specielt om følgerne af uønsket graviditet.

Historiker, ph.d., Agnete Birger Madsen, har været i retsprotokoller og i papirer og bevarede breve fra Kvindefængslet på Christianshavn, og fortæller med udgangspunkt i en række konkrete sager om de såkaldte barnemordersker fra første halvdel af 1900-tallet, der fødte i dølgsmål og dræbte deres barn. Vi hører om deres sociale baggrund, omstændighederne der førte til deres fatale handling, og hvad der videre skete dem i livet, og generelt om omverdenens reaktion, og om de mange forgæves fosterfordrivelsesmetoder. Op gennem 1930'erne tager antallet af barnemordersker af samtidigt med de bliver afløst af fosterfordrivelser. Rigt og varieret illustreret, bl.a. med officielle portrætfotos fra kvindefængslet.

Anne Cornelius Forbrydersker og offentlige fruentimmere 1863-1919, 2008, er et fotografisk billedværk, men også med et indledende afsnit om prostituerede og barnemordersker.

En veltilrettelagt og varieret illustreret bog, der fortæller om de såkaldte barnemordersker fra 1900-tallets første halvdel, med udgangspunkt i en række konkrete kvindeskæbner.


Dansk medicinhistorisk årbog

2014

af

af

Pernille Munksgaard Sonne

2014