Bøger / faglitteratur / causerier

Et hus og en have


Beskrivelse


Essays om livet i takt med naturen og årstidernes skiften, beskrevet af en tidligere bybo med hus og have på landet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. sep. 2015

af

af

Lone Krøgh

d. 15. sep. 2015

Personlige små bøger om glæden ved blomster og årets gang i haven. Udtrykket er nostalgisk, og bøgerne vil appellere til læsere med hang til de gode gamle dage.

Forfatteren er årgang 1919 og uddannet tegner. I "Et hus og en have" fortæller hun i 12 causerende almanakagtige kapitler om årets gang i sin have. Hver måned byder på overraskelser og oplevelser, og hun fortæller stort og småt om planter, dyr, vejrlig og traditioner. Enkelte opskrifter er der også blevet plads til. I "Blomster og vaser i den gamle skole" fortæller hun om haven bag en gammel skole. Hun skriver om planterne, deres kendetegn og anvendelighed og giver forslag til, hvordan de kan bruges i buketter. Begge bøger er illustreret med egne tegninger og sat med håndskrevet skråskrift.

Bestemt et par hyggelige små bøger, der vinder ved nærmere læsning. Dog er de nok for altmodische og uprætentiøse i deres udtryk til moderne læsere, hvoraf en del vil stå af alene på grund af skråskriften.

Marginale ændringer på for- og bagside, men ellers identisk med tidligere udgaver fra sidst i 1980'erne. Stilen er den samme som i Inga Linde Jensens øvrige bøger om hus og have, og lignende indhold kan findes i såvel generelle havebøger som i havebøger opbygget som almanakker.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. sep. 2000

af

af

Keld Lau Larsen

d. 19. sep. 2000

Bogen udkom første gang i 1984 med titlen: Almanak - et hus og en have. Det er den samme historie i denne nye udgave, men en del omskrevet så formuleringer bliver mere ligetil og dermed lettere at forstå. De mange hyggelige tegninger med en afdæmpet farvelægning er stort set bibeholdt. Dertil er kommet en række mindre ligeledes farvelagte tegninger. Det er en eftertænksom og livsbekræftende beretning om årets gang i hus og have. Vi følger årstidernes store og små begivenheder i 12 essayslignende kapitler. Glæden ved naturen gennemsyrer beretningen, men det er ikke kun forfatterens oplevelser vi hører om. Rundt om i teksten er mange råd og vejledninger om praktiske gøremål. Den egner sig især som hyggelæsning og henvender sig til alle haveinteresserede. Forfatteren har skrevet og tegnet flere bøger om bl.a. blomster, bær og frugt, kager og konfekt. Alle i den samme meget personlige, men også letlæselige håndskrift.