Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Et juleeventyr


Beskrivelse


En af verdens mest kendte julefortællinger, om den nærige og livstrætte Scrooge, som møder tre ånder og får et nyt syn på tilværelsen. Genfortalt og flot illustreret. Fra 12 år.

Anmeldelser (32)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2022

af

af

Stine Bille

d. 18. nov. 2022

Den gamle gnier Scrooge hader jul. En vinternat hjemsøges han af tre ånder. Ånderne forsøger at gøre ham til et bedre menneske. Men kan det lykkes, og vil han begynde at elske julen? For de 9-12-årige.

Scrooge er en mavesur, gammel gnier. Hvor andre mener, at julen er hjerternes fest, tænker Scrooge kun på at tjene penge, og har ikke andet end dyb foragt tilovers for julestemning og familiehygge. Men julenat får Scrooge besøg af et genfærd, og bagefter bliver han hjemsøgt af tre juleånder, der giver ham en ordentlig lærestreg, da de tager ham med på en tur til både fortiden, nutiden og fremtiden. "Et juleeventyr" er en del af serien "Letlæste klassikere". Bogen er genfortalt af Gill Tavner. Bogen har lix 29.

Det er en meget fin genfortælling af det klassiske juleeventyr, som er et fantastisk eventyr, der indeholder alle de klassiske genretræk. Bogen har mange stemningsfulde sort/hvide tegninger, der smukt understøtter historien.

Der er flere udgivelser i samme serie fx UlvehundenRobinson Crusoe (Ved Maj Bylock, Mai Odgaard Petersen) og Robinson Crusoe (Ved Maj Bylock, Natasja Erbillor)Der er flere udgivelser i samme serie fx Ulvehunden (Ved Maj Bylock, Mai Odgaard Petersen) og (Ved Maj Bylock, Natasja Erbillor).


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 2023

af

af

Therese Bjerre Ekman

d. 6. okt. 2023

En af verdens mest kendte julefortællinger, om den nærige og livstrætte Scrooge, som møder tre ånder og får et nyt syn på tilværelsen. Genfortalt og flot illustreret. Fra 12 år.

Dickens' juleklassiker om Ebenezer Scrooge, en meget rig og menneskefjendsk mand, som altid kun har tænkt på penge. Hans afdøde forretningspartner, Marley, kommer tilbage som genfærd og besøger Scrooge. Marley er dømt til lænker og evig lidelse, fordi han aldrig tænkte på andre da han var i live. 3 gange får Scrooge besøg af spøgelser, som viser ham livet som det ser ud for andre mennesker. Scrooge bliver klar over, at der er andre værdier i livet end penge. Bogen er gendigtet af Erlend Loe, og den er gennemillustreret i farver af Lisa Aisato.

Forsiden er flot, og genfortællingen er lykkedes godt. Sproget afspejler at historien foregår for længe siden, og udgør, sammen med de meget udtryksfulde og stemningsmættede illustrationer, en vellykket helhed. Loe har ret i, som han skriver i forordet, at de mindste skal have ting forklaret undervejs. Teksten henvender sig til større børn og voksne, som vil få en opbyggelig historie fuld af stemning.

Der er rigtig mange udgaver af fortællingen, fx den flotte Et juleeventyrEt juleeventyrEt juleeventyrSnesøsteren (Ill. Roberto Innocenti), den letlæste (Ved Lesley Sims) og (Ved Hans-Jørgen Birkmose) som er til voksne. Bogen vil også tiltale dem der holder af Lisa Aisatos illustrationer, i fx SnesøsterenDer er rigtig mange udgaver af fortællingen, fx den flotte (Ill. Roberto Innocenti), den letlæste (Ved Lesley Sims) og (Ved Hans-Jørgen Birkmose) som er til voksne. Bogen vil også tiltale dem der holder af Lisa Aisatos illustrationer, i fx SnesøsterenDer er rigtig mange udgaver af fortællingen, fx den flotte (Ill. Roberto Innocenti), den letlæste (Ved Lesley Sims) og (Ved Hans-Jørgen Birkmose) som er til voksne. Bogen vil også tiltale dem der holder af Lisa Aisatos illustrationer, i fx SnesøsterenDer er rigtig mange udgaver af fortællingen, fx den flotte Et juleeventyr (Ill. Roberto Innocenti), den letlæste Et juleeventyr (Ved Lesley Sims) og Et juleeventyr (Ved Hans-Jørgen Birkmose) som er til voksne. Bogen vil også tiltale dem der holder af Lisa Aisatos illustrationer, i fx .


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Helle Andersen

2008

Bogen er en læsebearbejdet udgave af Charles Dickens' berømte julefortælling fra 1843. Målgruppen er børn i 3.-5.kl. (10-12 år). Også velegnet som oplæsningsbog for 7-9-årige.

Kirsten Kirchs lettere læste udgave af klassikeren Et juleeventyr er på 19 kapitler og 55 sider. Der er arbejdet utrolig bevidst med ordene, sproget og sætningerne, så teksten fornemt er tilpasset målgruppen. Skrifttypen er ret stor, kapitlerne overskuelige og sproget er forenklet, men levende. Der er korte sætninger, mange dialoger og også direkte læserhenvendelser. Bogen bevarer samtidig den gamle fortællings stærke miljø- og personkarakteristik. Denne stemning vises også i Gunnar Breidings spændende forsideillustration. Den kolde, gnavne og nærige børshandler Scrooge får julenat besøg af "Den Glemte Juls Ånd", "Denne Juls Ånd" og "Den Kommende Juls Ånd". De åbner hans øjne, og den store forvandling følger.

Et juleeventyr findes i mange udgaver. Fx i stort format (1990) med Innocentis skønne illustrationer, som omfattende prosafortælling af Birgitte Brix (2006) og som billedbøger. Ulla Warrens bearbejdning af klassikeren (1987) er beregnet til de læseerfarne i 5.-7. kl. Anne de Graafs smukt illustrerede historie (1997) har samme målgruppe som nærværende bog.

En særdeles vellykket bog til de børn, der er kommet godt i gang med læsningen. Om den historie som uanset film, teater, tv og bog ikke blot varmer vore julehjerter, men giver os nye indsigter for hver gang den ses, høres og læses.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Britta Liboriussen

2006

Et juleeventyr udkom første gang i 1843. På dansk er der efterhånden rigtig mange udgaver. Denne udgave er for børn fra ca. 10 år og voksne. I et sprog, der bevarer fortællingens gammeldags tone, får læseren den kendte historie om julehaderen Ebenezer Scrooge. En lang rejse i selskab med genfærd fra tre tidsaldres jule får dog som bekendt omvendt Scrooge til en rigtig juleelsker. Det er både en julehistorie og en spøgelseshistorie med lidt gys. Det gammeldags sprog og de mange flotte illustrationer passer perfekt sammen. Det er en god, gennemarbejdet udgave, der mest minder om Innocentis pragtudgave, der udkom på dansk i 1990. Denne udgave er dog ikke helt så flot, men næsten. En udgave med stemning og atmosfære. Velegnet til oplæsning for store børn og voksne i hyggestunder ved juletid.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. okt. 2015

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 12. okt. 2015

En ny udgave af en smukt illustreret juleklassiker om den gamle gnier, Scrooge, som hader julen. Til oplæsning for børn fra 7-8 år, og til selvlæsning for børn på 12 år, unge og voksne.

Ebenezer Scrooge er den altid sure og rige gnier, der til jul presser sin underbetalte skriver Bob Cratchit ligeså hårdt som resten af året. Juleglæden indfinder sig i byen, blot ikke hos onkel Scrooge, som i stedet hjemsøges julenat af tre juleånder, som viser ham scener fra hans liv og livet omkring ham. Det forskrækker Scrooge, og han bliver et bedre menneske, som tager imod juleglæden og fremfor alt giver lidt ud af den store rigdom han har puget sammen. Roberto Innocenti har illustreret. Han har også illustreret andre klassikere som fx Pinocchios eventyr.

Det er smuk og vellykket pragtudgave af julehistorien i let opfrisket udgave.

Dette er 5. udgave med Robert Innocentis illustrationer, som bedst kan sammenlignes med 1.udgaven fra 1990, fordi de to udgaver har samme sidetal og samme illustrationer. Forskellene mellem de to udgaver er fx ny forside og bagside tekst, samt opdateret side layout og ny typografi på lysere tonet baggrund. Der er også en illustreret udgave fra 2006 med illustrationer af J.P.Lynch; Et juleeventyr (Ill. P.J. Lynch), hvor formatet og billederne er lidt mindre. Teksterne rammer i begge versioner historiens gammeldags tone.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. jan. 2023

af

af

Christine Christensen

d. 6. jan. 2023

Den gamle, vrantne og meget nærige hr. Scrooge får besøg af tre ånder julenat. Ånderne forskrækker ham så meget, at han bliver et godt og mere gavmildt menneske. Denne udgave henvender sig mest til voksne eller til højtlæsning i julemåneden for hele familien.

I "Et juleeventyr" får den nærige og usympatiske hr. Scrooge besøg af tre ånder, der viser ham, hvor kynisk og koldhjertet han er blevet, og hvor trist og skammeligt et eftermæle han har skabt sig selv. Forfærdet åbner Scrooge sit hjerte for julens glæde. I "Den hjemsøgte mand og åndens tilbud" må hr. Redlaw ligeledes åbne sit hjerte for julens budskab om tilgivelse og medfølelse. Begge bøger er illustreret med dystre sort/hvide illustrationer.

Meget indbydende illustrerede udgaver med en stof-agtig indbinding og flotte stregtegninger. "Et juleeventyr" er en elsket klassiker, der første gang så dagens lys i 1843 og som senere er transformeret til både film og teaterstykker. "Den hjemsøgte mand og åndens tilbud" er mindre kendt og lidt mørkere. Begge bøger er velskrevne og veloversatte i et moderne sprog, hvor den Dickenske ånd stadig lever. Det er ikke blodige gyserfortællinger, men små historier, der leger med den hjemsøgtes sjæl.

Der er en del udgaver af "Et juleeventyrEt juleeventyrSpøgelseshistorier", fx (Ved Hans-Jørgen Birkmose). Smukke illustrationer findes i (Ill. Roberto Innocenti). "Den hjemsøgte mand og åndens tilbud" er kun udgivet i samlede udgaver som fx SpøgelseshistorierDer er en del udgaver af "", fx (Ved Hans-Jørgen Birkmose). Smukke illustrationer findes i (Ill. Roberto Innocenti). "Den hjemsøgte mand og åndens tilbud" er kun udgivet i samlede udgaver som fx SpøgelseshistorierDer er en del udgaver af "Et juleeventyr", fx Et juleeventyr (Ved Hans-Jørgen Birkmose). Smukke illustrationer findes i Et juleeventyr (Ill. Roberto Innocenti). "Den hjemsøgte mand og åndens tilbud" er kun udgivet i samlede udgaver som fx .


Bibliotekernes vurdering

d. 11. nov. 2010

af

af

Else Lerche

d. 11. nov. 2010

Titlen udkom første gang i 1843. Man kan læse den selv fra ca. 13 år og den er særdeles velegnet til højtlæsning i julemåneden for hele familien, fra 8-100 år.

Nærige Mr. Scrooge møder julenat tre ånder, der skræmmer ham og får ham til at ændre sit liv. Han bliver venlig og gavmild og julefreden indfinder sig. Hans-Jørgen Birkmose har oversat Dickens tekst til et velfungerende, levende dansk, der har bevaret den gamle sprogtone og dermed atmosfæren fra den tids England. Der er altså ikke tale om en bearbejdelse til børn. De s/h illustrationer er af Arthur Rackman, der levede fra 1867-1939. Udover små ornamenter øverst og nederst på siderne, består de af næsten helsides illustrationer tegnet i forskellige teknikker. Nogle er stregtegninger, andre synes at være raderinger. Fælles for dem er, at de passer virkelig flot til teksten. Forsiden viser udsnit af dele af illustrationer dækket med rødt og en farveillustration midt på siden. Bogen, der er trykt på kvalitetspapir og har et flot layout, er fint boghåndværk.

Der er en del udgaver af Et juleeventyr. Smukke farveillustrationer af Innocenti i udgaven fra 1990 og af P.J. Lynch i udgaven fra 2006. Chris Mould har lavet en billedbogsversion i 1997 og Anne de Graaf har genfortalt eventyret i en udgave fra 1997.

Teksten og illustrationerne klæder hinanden i denne smukke bog. Denne udgave er især velegnet til oplæsning ved juletid for store børn og voksne. Den rummer ikke bare en julehistorie, men også en spøgelseshistorie.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Flot udgave i stort format af den berømte fortælling om den gamle, onde og rige forretningsmand Scrooge. Ved juletid opsøges han af sin afdøde partner Marley, som i en række billederkonfronterer ham med hans livs misgerninger. Hvis Scrooge kan ændre sig i den 11. time, kan han befris for at ende som Marley, der for altid må flakke hvileløs rundt og være vidne til det, hansvigtede. Og så fører ånderne Scrooge gennem en række spændende, men også rørende oplevelser, som naturligvis ændrer den gamle stivnakke til sidst. Det er en omstændelig fortælling, i hvert faldfor børn, men den nye oversættelse er let og flydende og har et frisk præg. Bogen er meget smukt trykt og illustreret med pragtfulde nye farvetegninger i næsten fotografisk stil med mange morsommedetaljer. Rigtig mange helsides og desuden nogle stykker over 2 sider, gadebilleder og interiører fra rige og fattige boliger for ca. 100 år siden - her er noget at gå på opdagelse i. Bogen egnersig både til oplæsning for storebørn og voksne, den er en rigtig familiebog, man kan glæde sig til at tage frem år efter år. Anvendelig i både børne- og voksenafdelinger.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Den kendte fortælling om gnieren Scrooge, der efter julenat af et spøgelse og tre ånder at være blevet konfronteret med sit hidtidige liv og dets mulige miserable afslutning lægger sit livhelt om og bliver en glad menneskeven, foreligger her i en pragtudgave i stort format og meget lækkert udstyr. Teksten er ikke tillempet børns læsning, men nyoversat til et nuanceret og mundretsprog, der er tilgængeligt for større børn uden at sætte den originale sprogtone over styr. Teksten er sat i åbne, indrammede blokke på svagt tonet baggrund med let ornamenterede typer, der nok erdekorative, men som ikke nemmer læsningen. Historien er meget velegnet til oplæsning for større børn i julemåneden, men de elever fra 5.-6.klasse, der selv læser den, vil få oplevelsen udvidet vedfordybelse i de mange meget fine illustrationer, der er udført i samme stil som i Innocentis billedbog Rose Blanche. Det er helsides farvebilleder fra kant til kant og enkelte over hele opslag i enomhyggelig naturalismemed et væld autentiske detaljer og sidehistorier. De formidler en spænding mellem et næsten spontant fotografisk udtryk og så fornemmelsen af, at alt i billedet er styret ogtilrettelagt i totalscenerierne uden egentlig handlingscentrum.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. aug. 2018

af

af

Stine Bille

d. 14. aug. 2018

Scrooge er en hård og kold mand. Dette eventyr begynder en vinterdag, lige så kold som Scrooges hjerte, men da han hjemsøges af tre ånder tvinges han til at tænke over sine handlinger. For de 8-10-årige.

Genfortælling af den originale udgave af "Et juleeventyr", skrevet som letlæsningsbog (lix 19,6). Forretningsmanden Ebenezer Scrooge er en gnaven, ubehagelig, ensom gnier, som hader julen. Efter kompagnonens død har han mistet enhver forbindelse med omverdenen, og den tilstundende juls krav om godgørenhed irriterer ham. Han lukker sig inde med sine penge, mens fattigfolk sulter og dør i Londons gader. Om natten hjemsøges Scrooge af julens ånder - fortidens, nutidens og fremtidens - der viser ham det liv, han har levet og det liv, der er ham i vente. Kan Scrooge på én nat lære, at livet, glæden og kærligheden er mere værd end alverdens penge? Teksten er sat med stor skrift. På nogle sider er der tale- tænkebobler. Layoutet er kendt fra andre titler i serien "Flachs - læs selv".

Et dejligt "juleeventyr" med søde, hyggelige og detaljerede farvede tegninger. Selv i denne letlæsningsudgave er Dickens' morale eviggyldig: Penge er ikke alt - og den, der giver glæde, skal høste endnu større glæde selv.

Andre bøger i serien med samme lix er fx Sinbad SøfarerenTroldmandens lærling og Troldmandens lærlingAndre bøger i serien med samme lix er fx Sinbad Søfareren og .


Bibliotekernes vurdering

d. 14. nov. 2000

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 14. nov. 2000

Dette berømte eventyr er ikke blot en julefortælling men også en spøgelseshistorie. Den nærige Mr. Scrooge møder en julenat tre ånder, der skræmmer ham, så han ændrer sig, og julefreden opstår. Eventyret findes i adskillige samlinger og er også tidligere udgivet alene, både i rene tekstudgaver og som billedbøger, hvor teksten er bearbejdet for lidt yngre børn . I 1990 udkom eventyret med nøjagtig samme tekst som i nærværende bog, men i en stor pragtudgave med meget smukke illustrationer af Roberto Innocenti. Han er også mester for forsideillustrationen i nærværende bog, som er en mere handy udgave helt uden illustrationer. Historien kan stadig gribe både børn og voksne, og den er fortrinlig til højtlæsning i familiens skød. Børnene skal derimod være omkring 12-13 år for at selvlæse fortællingen, fordi de første sider kan være lidt drøje at komme igennem på grund af den lidt gammeldags sprogtone. Resten af fortællingen er derimod meget spændende, og vil glide ned af sig selv. Da bogen således er bedst til højtlæsning, er billedmaterialet måske ikke så vigtigt, men står man, som låner, med valget mellem flere udgaver, vil man nok vælge den illustrerede pragtudgave.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Eventyret om, hvordan den gamle, rige og meget nærige forretningsmand Ebenezer Scrooge lærte at holde jul er her fortalt for børn i en lille nem udgave, som er godt bearbejdet. Scrooge opsøgesjulenat af 3 ånder, fortidens, nutidens og den mulige fremtids ånd. Scrooge konfronteres nu med sine synder, og han bliver så ulykkelig over hvordan han har brugt sit liv, at han beslutter sig tilfor fremtiden at være noget for de mennesker, der står ham nær. Historien er stadig rørende, spændende og morsom, og den vil være velegnet til oplæsning i familiens skød omkring juletid. Den harikke tidligere været udgivet på dansk for børn. Forestillingen Et juleeventyr opføres på Folketeatret ved juletid 1987. Bogen kan anvendes i alle børnebiblioteker til oplæsning fra ca. 8 år og tilselvlæsning fra ca. 10 år. Kulørt og sentimentalt forsidebillede, der signalerer god gammeldags julehygge. Udstyr som de øvrige bind i serien.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

August Danielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Dickens kendte fortælling genudsendes her i en nyoversat og bearbejdet udgave. Dens sprog er nutidigt og mundret uden at Dickens specielle tone er gået tabt. Eventyret beretter om den gamlegnier, Scrooge, som med sin surhed og gerrighed forpester tilværelsen for både sin familie og sine ansatte. En juleaften kommer tre ånder på besøg. De lader ham i billeder se sin hidtidigetilværelse og sit kommende eftermæle. Det får ham på bedre tanker, og allerede næste dag, juledag, begynder han at vise næstekærlighed. Det er naturligvis en morale, der er skåret kraftigt ud, mensådan virker den ikke i denne udgave. Fortællingen og dens sproglige udformning river læseren med. Det er en både engagerende og spændende bog til selvlæsning for mellemtrinnet, de 11-14årige. Dener også oplagt som oplæsningsbog i julemåneden.


litteratursiden.dk

d. 23. nov. 2023

af

af

Line Hoffgaard

d. 23. nov. 2023

Dickens klassiske juleeventyr, som du ikke har set det før. Særligt Lisa Aisatos magiske illustrationer gør udgivelsen værd at læse.Juleklassikeren over dem alle, Charles Dickens 'Et juleeventyr' fra ...


litteratursiden.dk

d. 4. dec. 2019

af

af

Britta Voergaard Poulsen

d. 4. dec. 2019

Eviggyldig klassiker gengiver julens budskab om næstekærlighed og livsglæde med spænding og atmosfære. Marley var død, det begynder vi med. Det er der ikke gnist af tvivl om. Han var begravet, det va...


litteratursiden.dk

d. 16. nov. 2022

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 16. nov. 2022

Dickens klassikske julefortælling i en letlæselig, illustreret udgave. En af verdens ubestridt bedste julefortællinger. 'Et juleeventyr' foregår i det victorianske England og handler om den gamle gnie...


Jyllands-posten

d. 9. dec. 2023

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 9. dec. 2023


Information

d. 28. nov. 2015

af

af

Anita Brask Rasmussen

d. 28. nov. 2015


Weekendavisen

d. 1. dec. 2023

af

af

Anna Karlskov Skyggebjerg

d. 1. dec. 2023


Weekendavisen

d. 23. dec. 2010

af

af

Lars Bukdahl

d. 23. dec. 2010


Politiken

d. 18. nov. 1981

af

af

Harald Mogensen

d. 18. nov. 1981


Kristeligt dagblad

d. 11. dec. 1981

af

af

Helene Moe

d. 11. dec. 1981


Berlingske tidende

d. 12. dec. 1981

af

af

Mette Winge

d. 12. dec. 1981


Information

d. 13. nov. 1981

af

af

VHP

d. 13. nov. 1981


Weekendavisen

d. 30. nov. 1990

af

af

Jens Andersen

d. 30. nov. 1990


Jyllands-posten

d. 5. nov. 1990

af

af

Uffe Christensen

d. 5. nov. 1990


Weekendavisen

d. 30. nov. 1990

af

af

Jens Andersen

d. 30. nov. 1990


Berlingske tidende

d. 13. nov. 1990

af

af

hl

d. 13. nov. 1990Informationer og udgaver