Bøger / faglitteratur

Et spørgsmål om tillid : at lave tv med mennesker


Beskrivelse


Forfatteren bruger sine mange års erfaring som tilrettelægger til at beskrive relationen mellem folkene bag en dokumentar og de medvirkende, samt om at arbejde ansvarligt, professionelt og ordentligt i genren reality-tv.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. dec. 2011

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 2. dec. 2011

Især for journalister der beskæftiger sig med dokumentarprogrammer, men som almindelig læser er det også interessant at høre nogle af de overvejelser der lægges til grund for udsendelserne. Kan også bruges i forbindelse med opgaveskrivning.

Jan Dirchsen er uddannet i dokumentarproduktion og har i en årrække arbejdet som tilrettelægger på produktioner som "Årgang 0", "Danmark ifølge Bubber" og meget andet. Sideløbende har han uddannet sig til psykoterapeut og superviserer kolleger med vanskelige medvirkende. Dokumentarprogrammer med ofte stærkt svingende kvalitet fylder meget i nutidens mediebillede, men hvordan bærer man sig ad med at lave en debatskabende udsendelse og stadig kunne se de medvirkende i øjnene bagefter? Det er et af de spørgsmål som Dirchsen behandler i sin nye bog, som er fyldt med gode råd til såvel den erfarne som den nyudklækkede dokumentarist. Eksemplificeret i virkelige situationer, fortælles der om, hvorledes man gebærder sig overfor de medvirkende, og vi hører også om moralske dilemmaer om, hvorvidt en grænseoverskridende scene bør klippes ud. Alt sammen er fortalt i et pædagogisk og givende sprog, som kan læses af alle uden specielle forudsætninger. Eneste anke er at man kunne ønske at de medvirkende også havde en stemme i bogen, så man fik et mere nuanceret billede.

Eneste deciderede bog om emnet.

Seriøs og nødvendig bog der fungerer som en guide til produktion af tv, men samtidig stiller nogle etiske spørgsmål som også er interessante for lægmand.


Journalisten

2011, nr. 17

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

2011, nr. 17