Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Et stik til Signe : ungdomsbog


Beskrivelse


Signe på 13 år føler sig syg og dårlig. Hun har sukkersyge og må nu vænne sig til at tage sprøjter med insulin og spise mad næsten uden sukker.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. apr. 1996

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 22. apr. 1996

Signe er 13 år, da hun får diagnosticeret sukkersyge. Hun og hendes familie må fra den øjeblikkelige katastrofestemning indstille sig på en tilværelse med de daglige "stik". I denne proces får Signe stor hjælp fra en lidt ældre pige med samme sygdom, som hun opsøger efter at have læst hendes historie i et ugeblad. Signe indser, at sukkersyge er til at leve med, og at der bliver en (næsten) normal tilværelse for hende også. Zoom on -serien giver med denne letlæste børne/ungdomsbog et glimrende faktion-tilbud om en sygdom, som de fleste kender til fra deres familie- eller omgangskreds, men hvor de færreste kender til konsekvenserne i sukkersygepatientens dagligdag. Den er selvfølgelig oplagt som selvlæsningsbog til elever, som enten selv rammes af sygdommen, eller hvor den opstår i nær familie eller i kammeratskabskredsen. Historien giver et meget detaljeret billede af undersøgelser, insulinbehandling, kostsammensætning m.m. Den kan derfor med fordel anvendes i forbindelse med emnet: sygdomme - men den kan også helt udmærket anvendes som almindelig selvlæsningsbog fra 6.-7.klassetrin.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. apr. 1996

af

af

Ulla Harne

d. 22. apr. 1996

13-årige Signe går rundt og har det elendigt. Det viser sig, at hun har fået sukkersyge, og hun må nu på hospitalet for at få blodsukkeret stabiliseret og vænne sig til alt det nye med ændrede kostplaner, insulin-indsprøjtninger og blodsukkermålinger. Hun får nogle gevaldige op- og nedture, det er svært igen at møde kammerater og lærere, hun prøver et slik-ædeflip, men efterhånden vænner hun sig til sin sygdom og sit nye liv. En artikel om en pige, der har fået alvorlige følgesygdomme af sin sukkersyge, får hende til at handle selv og turde møde andre på lige fod. Det er en sympatisk lille bog, skrevet i et meget enkelt og let læseligt sprog. Det virker som om næsten alle aspekter af det at få sukkersyge som barn er med i bogen, og alligevel er det ikke en fagbog, men en læseværdig fortælling om en ganske almindelig pige. Forlagets nye serie henvender sig til de 10 - 14 årige, og denne vil nok især blive læst af de yngste piger i den gruppe. Bogen er flot trykt og omslaget indbydende, men det er næsten synd, at så godt som hele handlingen er fortalt på bagsiden. Anvendelig til børnebibliotekets hylder med let læste bøger for større børn.


Folkeskolen

Årg. 114, nr. 5 (1997)

af

af

Mogens Bille

Årg. 114, nr. 5 (1997)