Bøger / faglitteratur / essays

Europas ambassade : essay


Beskrivelse


Essay om, hvordan flygtningekrisen påvirker vores kultur og selvforståelse. Forfatteren beskriver en rejse til Lampedusa i februar-marts 2016 og gengiver samtaler med personer, han møder undervejs, sit indtryk af personerne og omgivelserne, hvor møderne finder sted.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 2016

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 7. juni 2016

Jens Christian Grøndahl rejser til Lampedusa for at undersøge, hvordan flygtningekrisen påvirker vores kultur og selvforståelse. Overvejelserne får vi i dette rejseessay, som henvender sig til alle, der interesserer sig for kultur og politik.

Essayet er delt i 11 afsnit og strækker sig over perioden 2015-2016, med fokus på rejsen til Lampedusa i februar-marts 2016. I hovedparten af bogen gengiver Grøndahl de samtaler, han har haft med forskellige personer undervejs på sin rejse, og han reflekterer nu over de ord, der blev sagt. Derudover formidler han sine indtryk af personerne, og omgivelserne, hvor disse møder finder sted. Han taler bl.a. med en filosofiprofessor i Rom, en italiensk forfatter, en "bed & breakfast"-ejer på Lampedusa, øens præst, borgmesterens talsmand, en diplomat fra kulturministeriet, og en 21-årig flygtning fra Gambia.

Gengivelsen af samtaler og intellektuelle refleksioner gør hele projektet lidt distanceret og abstrakt ligesom den gennemgående modsætning mellem danskernes frygt og italienernes åbenhed giver et lidt unuanceret indtryk. Til gengæld formidles masser af kulturhistorisk viden og kulturpolitiske overvejelser i et velformuleret sprog.

En anden nyere titel, der i essay-form behandler flygtningekrisen, er Flugten til Europa fra 2015 af Klaus Rothstein. Temaet er også her, hvordan vi passer på vores land samtidig med, at vi viser medmenneskelighed.


litteratursiden.dk

d. 19. juli 2016

af

af

Daniel Boysen

d. 19. juli 2016

Europas udfordringer i forbindelse med de store flygtningestrømme udfoldes i et velskrevet rejseessay, som til tider bliver en lang vandring frem mod pointerne. I Jens Christian Grøndahls rejseessay k...


Berlingske tidende

d. 3. juni 2016

af

af

Søren Kassebeer

d. 3. juni 2016


Kristeligt dagblad

d. 3. juni 2016

af

af

Lars Handesten

d. 3. juni 2016


Jyllands-posten

d. 15. juni 2016

af

af

Per Nyholm

d. 15. juni 2016