Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Eventyr


Beskrivelse


Et udvalg af kendte og mindre kendte eventyr fortolket med litografisk kridt af Günther Grass.

Anmeldelser (53)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Frederik Jacobsen (skole)

d. 19. dec. 2018

Bogen indeholder 7 eventyr, tilfældigt udvalgt, men alle hører de til de mest kendte. Denne udgave er i sit sprog ikke specielt egnet til oplæsning for mindre børn, men den kan bruges hvis oplæseren undervejs giver forklaring og omskrivning. Oplæsning fra 6-års alderen og selvlæsning fra 10-års alderen. De farvelagte tegninger er tydelige og eventyrfigurerne bliver levende for læseren. En dejlig, handy-udgave af nogle af H. C. Andersens eventyr, som vi også har mange andre steder.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. nov. 2004

af

af

Per Månson

d. 15. nov. 2004

I anledning af det tilstundende jubelår har Grass indvilget i at lave ti litografier til en mappe. Han blev dog så grebet af opgaven, at han valgte at illustrere i alt tredive udvalgte eventyr og udgive dem i denne pragtbog. Her er både kendte og mindre kendte. Teksterne er fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs tekskritiske udgave fra 2003 samt selskabets udgaver fra 1963 og 1943, men tegningerne er helt Grass' egne. I en enkel stil med litografisk kridt får han ofte tilført historierne en ny vinkel og får også ofte lusket en lille Andersen ind i tegningerne, der virker som fortolkende illustrationer. Formatet er lidt voldsomt, men yder illustrationerne retfærdighed.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wendelboe

d. 18. dec. 2018

Den russiske kunstner O. Kiever ( 1887-1775) dyrkede HCA livet igennem og lavede en lang række illustrationer til hans eventyr og historier- størsteparten findes i HC As Hus nu. Kleverslivserfaring var ganske barsk (nogle år i tysk arbejdslejr under krigen), hvorfor han havde sans for også de dybere, disharmoniske lag hos HCA. Bogens 46 illustrationer offentliggøres hermed forførste gang i bogform - og de er et interessant bekendskab, også fordi Klevers valg af eventyr og historier primært retter sig mod et voksent publikum. Så måske den ganske statelige bog kan væremedvirkende til at voksne (gen)opdager HCA uden de idylliseringer, mange illustratorer har gjort HCA bjørnetjenester med. Ikke alle Klevers billeder undgår nu idyllen, og gruen i hans HieronymusBosch-agtige ill. til Elverhøj har på den anden side knapt belæg i det venlige eventyr. Andre illustratorer overskygger for mig Kiever i enkelteventyr (f.eks. Povl Christensen, Lars Bo, Lena Bay -for at tage nogle danske). Mensom samlet udgivelse er bogen en ganske spændende berigelse af H. C. Andersen-illustrationskunsten i farverig og - når de er bedst - syntese- og stemningsskabendeakvareller. Udmærket omend lidt vanskeligt/indforstået forord af Johan de Mylius.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 2005

af

af

Henrik H. Pedersen

d. 14. mar. 2005

Gyldendal markerer bl.a. 200 års fødselsdagen med denne flotte moppedreng. 29 af eventyrene er rigt ny-illustreret af Flemming B. Jeppesen som tidligere har prøvet kræfter med enkelte af eventyrene. H.C. Andersen der jo selv var en dygtig billedmager foretrak den enkle og ligefremme fortællende og gengivende streg der ikke tiltrak sig for meget opmærksomhed i forhold til eventyrene. Flemming B. Jeppesens streg er naturalistisk, blød og rund og farverne varme, sammenlagt en tro og fin meddigtende gengivelse overfor Andersen, vil jeg mene. Man kan måske indvende at illustrationerne er lidt for pæne eller kønne, men jeg synes at de med deres klassiske snit appellerer til både børn og voksne. Man får desuden lyst til blot at bladre i bogen og især de illustrerede dobbeltsider, hvor Flemming B. Jeppesen rigtig har foldet sig ud, gør sig godt. De 29 eventyr, som er valgt, hører til de absolut mest kendte og afholdte, så her har man ikke taget nogen chancer. Alt i alt en solid og sikker udgivelse, og tilmed udmærket boghåndværk, som vil gøre sig mange år ud i tiden.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. feb. 2000

af

af

Lis Eriksen

d. 21. feb. 2000

Strofen: "Rør blot ikke ved min gamle jul" falder mig umiddelbart ind, når jeg sidder med denne udgave med 12 af H.C. Andersens eventyr foran mig. Og, når det er sådan, så er det fordi, teksten er bearbejdet, så den dels rummer meget af den oprindelige samtidig med, at der er tilføjelser og udeladelser, hvilket bringer sproget nærmere det sprog, børn hører i dag, men samtidig bevirker, at eventyrene mister noget af deres oprindelige dynamik, intensitet og farlighed. Dette er en skam, men det betyder også, at målgruppen er børn allerede fra femårsalderen. Illustrationerne er tegninger med mange og stærke farver og der er gjort meget ud af, at skabe et varieret og fantasifuldt layout. Mange af personerne er tegnet, så de kigger direkte ud på læseren. Dette medfører, at de ser ud som om, at de er stivnet midt i en bevægelse. På hver side kan læserne finde en sommerfugl i billederne, denne opgave vil børnene gå op i med ildhu, men det skal de gøre efter endt højtlæsning, ellers virket det forstyrrende for koncentrationen. Forside- og bagsidelayoutet er farvestrålende og iøjnefaldende, og vil med sit glansbilledeagtige udtryk, tiltrække målgruppens øjne, og bagsideteksten inviterer til en magisk, eventyrlig verden.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Marianne Poulsen (børn)

d. 5. apr. 2019

Med forord af Jesper Klein ligner dette bind af serien Ungdommens Klassikere en gavebog. Bogen indeholder 10 populære eventyr af H. C. Andersen, hvoraf kun tre forekommer i Lademannudgaven fra 1972 (72.34.02). Iøvrigt er eventyrene alle medtagne i Szancerudgaven, 1972 (73.06.01), 8 af dem findes i Trnkauudgaven, 1969, og 7 af dem står i Børnenes H. C. Andersen, 1972 (72.44.01). Ligesom i Szancerudgaven er her anvendt nutidig retskrivning, Lademannudgaven, 1972 anvendte original retskrivning, men iøvrigt er originalteksten uændret. Illustrationerne i sort/hvid og farve optager en stor del af bogen. Vignetterne er bedst, men iøvrigt er tegningerne udført rutineret og uengageret. Motiverne virker noget intetsigende og banale sammenlignet med Svend Ottos illustrationer til Børnenes H. C. Andersen. Af interesse for børnebiblioteker, som samler på illustrerede H. C. Andersenudgaver.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Et lille, men bemærkelsesværdigt udvalg af H.C.A.'s eventyr, som udkommer i 100-året for Herluf Jensenius" fødsel, og som gengiver nogle af de bedste af hans H.C.A.-tegninger. Samlingenindeholder 2 af de oprindelige eventyr for børn, "Fyrtøjet" og "Lille Claus og Store Claus", samt 10 eventyr for voksne, bl.a. "Laserne, Skyggen, Tante Tandpine" og "Det utroligste". Udvalget afsåvel illustrationer som eventyr er foretaget af Niels Birger Wamberg, som i sin personlige og noget flagrende efterskrift: Eventyrenes verdenskrønike, redegør for nogle af H.C.A.'s kampe for sinprofessions bæredygtighed. Jensenius, som gennem mange år illustrerede H.C.A., og som dårligt følte, han kunne nå op til hans højder, har med sit specielle lune leveret nogle pragtfulde tegninger.Denne smukt trykte udgivelse vil være en lækkerbidsken for mange voksne fans, og den vil først og fremmest være anvendelig i folkebibliotekerne voksenafdelinger.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wendelboe

d. 18. dec. 2018

Villy Sørensen konkluderer i sit korte, indsigtsfulde forord således: "Den lykkelige ende var hos Andersen ikke en eventyrkonvention, men når den lykkedes, udtryk for den tro på meningen, somAndersen nok blev stærkere i med årene, men som altid var anfægtet. Han var viis i sine eventyr, men endte ikke som afklaret vismand; dertil var hans "higen efter noget andet" og bedre og hansangst for noget andet og værre for stærk". Udvalget af eventyr er sammensat på denne tematiske baggrund. Det rummer de kendte som "Fyrtøiet", "Tommelise", "Den grimme Ælling" m.v. - og desammenstilles med de sjældnere læste som f.eks. "Gaaseurten", "Stoppenaalen" og "Flaskehalsen". Det er en sammenstilling, der tydeliggør, og som et tilbud primært til den voksne, der endnu ikkefuldt har fattet Andersens mange lag og alvor, er bogen god. Bogens sort/hvide illustrationer er en attraktion i sig selv. Svend Otto S. har skabt en række fine, udtryksfulde akvatinter, derudnytter det stemningsskabende i spilletmellem de mange gråtoner. Det er symptomatisk, at det er "Historien om en Moder", der er tættest - og måske bedst - illustreret. Men også akvatinterne tilf.eks. "Lykkens Kalosker'V'Nattergalen" og "Den grimme Ælling" er små mesterværker; flere af dem må blive klassiske.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Ove Frank

d. 19. dec. 2018

Bogen er en luksus udgave i stort format og meget tyk med nogle dejlige Trenka-illustrationer, som børn jo nok gerne vil se på, men på grund af bogens størrelse og tykkelse, en retskrivning og et sprog, der stammer fra H. C. Andersens tid, kan bogen ikke anbefales til børn.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Dagmar Nielsen

d. 19. dec. 2018

Til denne samling, der indeholder 26 af H. C. Andersens mest kendte eventyr, har den tjekkiske tegner Trenka lavet de mest vidunderlige illustrationer. Uanset, hvor mange H. C. Andersen-udgaver man ellers har, bør man kunne præsentere denne for sine lånere. For alle biblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Erik C. Nielsen (skole)

d. 19. dec. 2018

Tommelise / Prinsessen på ærten / Kejserens nye klæder / Den grimme ælling / Den standhaftige tinsoldat / Nattergalen / Svinedrengen / Den lille pige med svovlstikkerne / Den lille havfrue / Snedronningen. Eventyrene er uforkortede og gengives i original sproglig fremstillingsform. Der er foretaget ændring til nutidig retskrivning. De ca. 80 illustrationer (godt og vel halvdelen i farver) skyldes den polske kunstner Janusz Grabianski. En ikke ringe del af dem forekommer at have en nok så udpræget dekorativ snarere end en egentlig tekstillustrerende funktion; men de er under alle omstændigheder af særdeles lødig kvalitet. Såvel ovennævnte forhold som typografi, lay-out og papirkvalitet medvirker til at give indtryk af en velgennemarbejdet udgivelse. Bogen er det fjerde større H. C. Andersen-projekt inden for det sidste års tid. Bogvalg i egentlig forstand inden for dette område vanskeliggøres af det forhold, at i hvert fald tre af disse udgivelser har været af meget fornemkvalitet - dog har nok, også når nærværende nyeste skud på stammen indgår i vurderingen, Svend Otto S.-udgaven fra efteråret 1972 (Børnenes H. C. Andersen (72.44.01)) stadig et forspring.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 18. dec. 2018

Denne nye samling indeholder 20 klassiske og evigtgyldige eventyr, der er kulturelt arvegods, og som bør kendes af alle børn. Der er elskede og velkendte eventyr som f.eks. "Klods-Hans","Prinsessen på ærten", "Kejserens nye klæder", "Den lille pige med svovlstikkerne", "Lille Claus og Store Claus" sammen med de måske lidt mindre kendte "Snemanden" og "Stoppenålen". Det er endejlig repræsentativ samling, der således præsenterer forskellige af H.C.A.s eventyrtyper som f.eks. de humoristiske eventyr, tingseventyr og dyreeventyr. Bogen har et tiltalende lay-out, og det eren nydelse at gå på opdagelse i Svend Otto S.' s/h stregtegninger. Der er individualitet, liv og bevægelse i billederne, der indfanger de skiftende stemninger på en fremragende måde. Der vil altidvære behov for disse eventyr, der kan anvendes til oplæsning og samtale i bh.-3. kl. og til selvstændig fordybelse fra 4. kl. og opefter i skoleforløbet. Den farvelagte forside har motiv fra"Klods-Hans", der ses iført krageog træsko. Såfremt tidligere H.C.A.-samlinger trænger til udskiftning/supplering, er her en oplagt mulighed.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

Denne samling rummer 20 af H. C. Andersens kendteste eventyr spændende fra hans mere robuste og muntre som "Hvad fatter gør er altid det rigtige" til hans mere seriøse og poetiske som "Denlille havfrue". Eventyrene er gengivet i et nænsomt moderniseret sprog, der kan forstås af nutidens børn. Til hvert eventyr har Svend Otto S. lavet en eller to helsides atmosfærefyldteillustrationer i sort-hvid, der smukt afspejler eventyrets stemning. H. C. Andersen: Børnenes H. C. Andersen har 14 eventyr til fælles med denne udgave, er i større format og rummer desuden flerefarveillustrationer af Svend Otto S. Trods sit lidt mere beskedne udstyr er også nærværende samling en god børneudgave med et fint og varieret udvalg af børneegnede eventyr, oplagt til oplæsningfra ca. 5 år og selvlæsning fra ca. 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

M. Egholm Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Bog på 251 s. indeholdende 26 af "H. C. Andersens kendte eventyr", som undertitlen lyder. 17 af de 26 eventyr stammer fra bind 1 i den samlede 3 binds udgave fra Gyldendal (Hans Brix'), men iden foreliggende bog er de ikke ordnet kronologisk, men starter med Klodshans. Lektor C. J. Frejlev har ændret tegnsætning og retstavning til nudansk, men ellers bibeholdt de særlige H. C.Andersenske vendinger og ordstilinger. Det kan diskuteres, om det er en god idé med et "nudanske". Til selvlæsning er det vel nok en hjælp for nogle, men i undervisningsforløb vil jeg foretrækkeenten Samlede Eventyr og Historier eller Erling Nielsens Tranebog. Der er utrolig mange illustrationer, som også kan være en støtte for svage læsere, men tegningerne savner det stemningspræg, derkendes fra V. Pedersen og L. Frølich. Selvlæsning fra 5. k!.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gudrun Møller (børn)

d. 18. dec. 2018

Denne eventyrsamling er tidligere udkommet i en 3-binds småbørnsudgave i 1972. Den indeholder 26 eventyr, hvoraf de fleste er meget bekendte. Teksten er bearbejdet til nutidsretskrivning, meni øvrigt ikke ændret. Indholdet er identisk med den tidligere udgaves, med undtagelse af "Lille Idas blomster", som ikke er medtaget i den nye udgave. Størstedelen af eventyrene findes i forvejenenten i billedbogsform eller i en samling bearbejdet for børn, og de mere sjældne findes i de samlede udgaver. Bogen er trykt på dårligt papir, og de grove, lidt primitive tegninger af Svend P.Jørgensen virker ucharmerende. Nærværende udgave bringer således ikke noget nyt til de allerede foreliggende udgaver af H. C. Andersens eventyr.


litteratursiden.dk

d. 1. mar. 2005

af

d. 1. mar. 2005

'Dyndkongens Datter' er HC Andersens næstlængste eventyr, og det bliver af og til omtalt som tungt og mindre vellykket , men dets fascinationskraft fejler ikke noget. Anbefalet af bibliotekar Lise ...


Berlingske tidende

d. 30. aug. 1998

af

af

Torben Weirup

d. 30. aug. 1998


Jyllands-posten

d. 18. nov. 2004

af

af

Johs. H Christensen

d. 18. nov. 2004


Kristeligt dagblad

d. 18. nov. 2004

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 18. nov. 2004


Politiken

d. 26. dec. 2004

af

af

Peter Michael Hornung

d. 26. dec. 2004


Berlingske tidende

d. 18. nov. 2004

af

af

Torben Weirup

d. 18. nov. 2004


Politiken

d. 27. okt. 1995

af

af

Søren Vinterberg

d. 27. okt. 1995


Berlingske tidende

d. 19. nov. 1991

af

af

Mette Terkelsen

d. 19. nov. 1991


Gymnasieskolen

Årg. 77, nr. 6 (1994)

af

af

Ole Vadmand

Årg. 77, nr. 6 (1994)


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 10, nr. 2 (1996)

af

af

Finn Barlby

Årg. 10, nr. 2 (1996)


BUM

Årg. 13, nr. 1 (1995)

af

af

Steffen Mossin

Årg. 13, nr. 1 (1995)


Jyllands-posten

d. 30. okt. 1991

af

af

Hans Andersen

d. 30. okt. 1991


Det fri aktuelt

d. 12. nov. 1991

af

d. 12. nov. 1991


Kristeligt dagblad

d. 1. nov. 1991

af

af

Helene Moe

d. 1. nov. 1991


Weekendavisen

d. 6. dec. 1991

af

af

Jens Andersen

d. 6. dec. 1991


Politiken

d. 26. okt. 1954

af

af

Walter Schwartz

d. 26. okt. 1954


Jyllands-posten

d. 8. sep. 1954

af

af

Jens Kruuse

d. 8. sep. 1954


Jyllands-posten

d. 24. nov. 1954

af

af

Jens Kruuse

d. 24. nov. 1954


Social-demokraten

d. 10. dec. 1953

af

af

Per Gudmundsen

d. 10. dec. 1953


Information

d. 8. nov. 1954

af

af

Ernst Clausen

d. 8. nov. 1954


Kristeligt dagblad

d. 7. sep. 1998

af

af

Helene Moe

d. 7. sep. 1998


Aktuelt

d. 27. aug. 1998

af

af

Steffen Larsen

d. 27. aug. 1998


BUM

Årg. 16, nr. 3/4 (1998)

af

af

Finn Barlby

Årg. 16, nr. 3/4 (1998)


Bogmarkedet

Årg. 151, nr. 6 (2005)

af

af

sl

Årg. 151, nr. 6 (2005)


Bogmarkedet

Årg. 151, nr. 6 (2005)

af

af

nbj

Årg. 151, nr. 6 (2005)


Det fri aktuelt

d. 28. okt. 1995

af

af

Kim Skotte

d. 28. okt. 1995


Jyllands-posten

d. 27. okt. 1995

af

af

Hans Andersen

d. 27. okt. 1995


Information

d. 17. nov. 1995

af

af

Torben Brostrøm

d. 17. nov. 1995


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 10, nr. 1 (1996)

af

af

Erik H. Madsen

Årg. 10, nr. 1 (1996)


Weekendavisen

d. 3. nov. 1995

af

af

Damian Arguimbau

d. 3. nov. 1995


Information

d. 20. nov. 1969

af

af

Poul Gammelbo

d. 20. nov. 1969


Jyllands-posten

d. 20. nov. 1969

af

af

Hans Andersen

d. 20. nov. 1969


Politiken

d. 4. dec. 1969

af

af

Carl Johan Elmquist

d. 4. dec. 1969


Weekendavisen

d. 6. dec. 1991

af

af

Jens Andersen

d. 6. dec. 1991


Jyllands-posten

d. 22. jan. 1990

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 22. jan. 1990


Berlingske tidende

d. 23. okt. 1988

af

af

Jens Kistrup

d. 23. okt. 1988


Information

d. 5. nov. 1988

af

d. 5. nov. 1988Informationer og udgaver