Bøger / faglitteratur

Facilitering : ledelse af møder der skaber værdi og mening


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juni 2011

af

af

Alma Lind Jensen

d. 6. juni 2011

Bogen er for professionelle facilitatorer og konsulenter, enhver leder og mødeansvarlig.

Facilitering er et nyere begreb og dækker over en udvidet form for mødeledelse. "Alle de møder, hvor vi udveksler holdninger og argumenter og kæmper for at få ret og se dygtige ud overfor de andre og overfor vores leder..." (s. 15 i bogen) bør være fortid nu efter facilitering, som handler om at kvalificere selve mødet og skabe mening og værdi. En facilitator styrer mødet meget mere end en traditionel mødeleder. Han/hun søger for at holde fokus på emnet, sørger for at alle, der har noget at bidrage med kommer frem og går ikke af vejen for at bremse/afbryde den meget talende/dominerende mødedeltager. For det er mødets hensigt og mål, der er omdrejningspunktet. Bogen er delt op, så der er en praktisk og en teoretisk del, som man kan bevæge sig rundt i efter eget behov. Ib Ravn er ph.d. og lektor ved Århus Universitet, hvor han forsker i facilitering af vidensprocesser. Han har også gennem en årrække trænet facilitatorer. Bogen er ikke tynget af fagsprog, og læsningen glider ubesværet.

Emnet facilitering er behandlet i flere bøger om mødeledelse blandt andet Bedre mødekultur, 2009. Lommebog for facilitatorer, 2008 er den eneste, der entydigt fokuserer på facilitering, men den er kort og oversigtspræget.

Denne nye grundige bog er særdeles velkommen. Facilitering er et emne, der er oppe i tiden og er overfor grupper, hvad coaching er overfor individer.