Bøger / faglitteratur / bibliografier

Factfulness : 10 grunde til at vi misforstår verden - og hvorfor den er bedre end vi tror


Beskrivelse


Med udgangspunkt i statistisk materiale gøres der op med det negative verdenssyn, det sort/hvide syn på virkeligheden og de menneskelige instinkters evne til at forhindre rationel tænkning.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. mar. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 26. mar. 2018

Vigtig bog, som vil åbne dine øjne og vejlede dig i at tænke klart om verden, som heldigvis er i en langt bedre forfatning, end mange af os tror. For samfundsinteresserede.

Hans Rosling (1948-2017) var professor i international sundhed og ifølge Time Magazine blandt verdens 100 mest indflydelsesrige personer. Ifølge Rosling hersker der blandt mennesker i alle samfundslag en udpræget mangel på korrekt viden om verden. 10 fundamentale instinkter, herunder især "gap-instinktet", som er tendensen til at betragte verden som et enten-eller, fastholder os i et katastrofalt negativt verdenssyn. Ved hjælp af selvoplevede og statistisk velunderbyggede eksempler, diagrammer og grafer, viser han, at verden er langt mere positiv. Fx er andelen af verdens befolkning, der lever i ekstrem fattigdom, halveret i løbet af de seneste 20 år, ligesom menneskeheden har gjort en række "mirakuløse" fremskridt på afgørende punkter som spædbørnsdødelighed, vaccinationer, sygdomsbekæmpelse, skolegang og hungersnød.

Rosling skriver mundret og underholdende og er en gudsbenådet formidler. Der er befriende at læse en bog som konsekvent sætter fakta før følelser og med få simple leveregler går imod tidens herskende sortsyn. Bogen fortjener stor udbredelse og bør være pligtlekture for politikere, aktivister og alle andre der kerer sig om verden.

Bogen rammer lige ned i debatten om Facebook, fake news og det postfaktuelle samfund, som også er et tema i Vincent Hendricks Fake news.


litteratursiden.dk

d. 24. apr. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 24. apr. 2018

En velskrevet, underholdende og tankevækkende bog, der gør op med myterne om verdens elendighed. Forfatteren er, eller rettere var, for han nåede lige at færdiggøre bogen inden sin død, professor i g...


Berlingske tidende

d. 30. juni 2018

af

af

Rune Selsing (f. 1982)

d. 30. juni 2018


Weekendavisen

d. 13. apr. 2018

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 13. apr. 2018


Børsen

d. 28. juni 2018

af

af

Henrik Ørholst

d. 28. juni 2018