Bøger / faglitteratur / erindringer

Faderen : et opgør


Beskrivelse


Hans Frank (1900-1946) var generalguvenør i det besatte Polen under 2. verdenskrig og medansvarlig for mordene på hundredtusindvis af polakker. I 1946 blev han dømt til døden i Nürnbergprocessen. Hans søn sætter ham her for en personlig Nürnbergproces, hvor han selv er anklager, dommer og bøddel.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juni 2017

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 2. juni 2017

Intens, hadefuld og smertelig skildring af en søns opgør med sin far, der var en fremtrædende nazist under 2. verdenskrig. For læsere med interesse for Hitlers "prominente" håndlangere, men bogen vil i høj grad også tiltale romanlæsere.

Hans Frank var generalguvenør i det besatte Polen under 2. verdenskrig og bl.a. ansvarlig for mordene på hundredtusindvis af polakker. I 1946 blev han dømt til døden i Nürnbergprocessen. I denne bog sætter hans søn ham for en personlig Nürnbergproces, hvor han selv er anklager, dommer og bøddel. I vrede vendinger henvender han sig til faderen, og bl.a. ved hjælp af hans dagbøger og andre dokumenter forsøger han således at komme overens med fortiden.

Et "litterært vredesudbrud" af dimensioner. Man får både viden om Hans Franks krigsforbrydelser, men også et indblik i, hvordan han var som far og ægtemand. Bogens litterære kvaliteter gør, at den hæver sig over den traditionelle biografiske skildring og lader sig læse som en roman. Bogens omslag er på glimrende vis holdt helt i sort.

I interviewbogen Født skyldigUdslettelse beretter sønner, døtre og børnebørn af fremtrædende og menige nazister om deres oplevelser af forældrene under og efter 2. verdenskrig. Vreden og hadet i nærværende bog fik mig også til at tænke på Thomas Bernhard, fx romanen Udslettelse om en østrigsk aristokrats voldsomme opgør med sin families fortid som nazistiske medløbereI interviewbogen Født skyldig beretter sønner, døtre og børnebørn af fremtrædende og menige nazister om deres oplevelser af forældrene under og efter 2. verdenskrig. Vreden og hadet i nærværende bog fik mig også til at tænke på Thomas Bernhard, fx romanen om en østrigsk aristokrats voldsomme opgør med sin families fortid som nazistiske medløbere.


litteratursiden.dk

d. 11. juni 2018

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 11. juni 2018

Vrede og had er de to fremherskende følelser i sønnens opgør med sin far, som var tysk generalguvernør i det besatte Polen under 2. Verdenskrig. Niklas Frank var 7 år, da hans far, Hans Frank, blev d...


Weekendavisen

d. 16. juni 2017

af

af

Anders Engberg-Pedersen

d. 16. juni 2017


Standart

Årg. 31, nr. 3/4 (2017)

af

af

Steffen Krejberg Knudsen

Årg. 31, nr. 3/4 (2017)