Bøger / skønlitteratur til børn / fantasy

Fælden


Beskrivelse


Fantasy. To elever leger i en afspærret del af skolen og lander i en ret sær verden befolket af glemte børn samt væsener i sort læder med nitter og glubske hundehoveder. Det hele overvåges af edderkopper og en computer. Kan Sharon og Diz undslippe?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. juli 1997

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 31. juli 1997

På en gammel og forfalden skole hersker der en særlig stemning, da hele skolen skal nedlægges. 2 elever - Sharon og Diz - gemmer sig under leg i en afspærret del af skolen og under forsøg på at slippe ud ender de i anden en tid og en ret sær verden. Den er befolket af glemte børn, der under stram disciplin holdes som kælemennesker af hower, som er væsner i sort læder med nitter og med glubske hundehoveder. Af andre medvirkende kan nævnes en mindre gruppe børn, der har gjort oprør og skjuler sig i kældre og tunneler, en gruppe mus, som er uden for howernes rækkevidde og skjuler sig bl.a. på loftet, tusinder af edderkopper, der er allierede i kampen mod howerne, og et underligt goblevæsen, Strejferen. Et grumt forsidebillede af en frådende rottweiler-howe og bagsideteksten fortæller om uhygge og grumhed for unge, og det ville det også have været, hvis bogens konstruktion havde været mere troværdig. Hele historien er dog fortalt effektjagende i en kort staccatoform, som mere irriterer end fanger. Desuden er der ingen indre logisk forklaring - heller ikke inden for genrens egen verden - på det specielle univers opståen eller dets styring af en speciel computer. Det postuleres at være en fælde, men sat af hvem og hvorfor? Der åbnes for en fortsættelse, idet et af de glemte børn under den sære verdens sammenbrud til sidst følger efter Sharon og Diz tilbage til deres nutidige verden.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. juli 1997

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 31. juli 1997

Fælden er en fortælling om en meget mærkelig parallelverden, som de to søskende Diz og Sharon havner i. Det er en bog, som henvender sig til mellemtrinnets læsere, og specielt til læsere med hang til det overnaturlige og uhyggelige. Desuden skal der en god portion tålmodighed til for at bevare overblikket i en særdeles flaksende fortalt historie. Fortællestilen forsøger nemlig at lægge sig op af tv-seriens koncept med korte sekvenser, hvor der arbejdes hen i mod et klimaks, for derefter straks at klippe til andre parallelle forløb. Det er en stil, som ikke er særlig vellykket. Med de mange løse ender er der stor mulighed for at miste overblikket, og dermed også opmærksomheden. Diz og Sharon gemmer sig på forbudt område på skolen, og pludselig befinder de sig et sted, hvor nogle hundelignende væsner holder nogle børn fanget, som de terroriserer på bedste herre/slave-maner. Udover Howerne, som disse hunde kaldes, er denne verden også befolket med nogle store mus i et ejendommeligt broderskab, nogle uhyggelige store, men hjælpsomme edderkopper, samt et mærkeligt robotlignende monster og en stor trekantet computer. Forsiden, med en særdeles bidsk Rottweiler klædt i læder, skal nok vise sig at have en vis appel.Informationer og udgaver