Bøger / faglitteratur / bibliografier

Fake news : når virkeligheden taber


Beskrivelse


Om hvordan opmærksomhedsøkonomien hos politikere, i medierne og blandt borgere kan føre til et postfaktuelt demokrati, i hvilket fake news erstatter kendsgerninger som grundlag for politisk debat og lovgivning.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juli 2017

af

af

Louise Urban Andersen

d. 24. juli 2017

Om misinformation, fake news og det postfaktuelle demokrati. Bogen er for alle, der interesserer sig for nyheds- og informationsformidling.

Vincent Hendricks er leder af Center for Information og Boblestudier, og gennem flere år har han og Mads Vestergaard barslet med denne bog, der behandler et af de hotteste emner i tiden: Fake news. Et kort forord stiller oplysning overfor informationstidsalderen, der er præget af misinformation. Herefter defineres det postfaktuelle demokrati, hvorfor det også er nødvendigt at kigge på markedet for nyheder og politiske budskaber. Der gives en opskrift på, hvordan man fremstiller troværdig misinformation eller fake news, men også en del om "alternative kendsgerninger". Der er en gennemgang af de psykologiske mekanismer, der træder i kraft, når vi bliver immune overfor fakta og i stedet forfalder til misinformation. Bogen indeholder noter og afsluttes med litteraturhenvisninger.

Hendricks er en guru inden for dette område, og med makkeren Mads Vestergaard leveres et rigtig godt stykke arbejde med denne bog. Den er grundig, men præcis så let forståelig, at alle kan være med. Bogen kan med fordel anvendes til opgaveskrivning - fra og med gymnasieniveau og op.

Om samme emne er udgivet Den der råber lyver, der også behandler samme emner som denne bog, men som også indeholder en guide til at lære at skelne fake news fra reelle nyheder.


Berlingske tidende

d. 16. aug. 2017

af

af

Rune Selsing

d. 16. aug. 2017


Danske kommuner

Årg. 48, nr. 23 (2017)

af

af

Tom Ekeroth

Årg. 48, nr. 23 (2017)


Kristeligt dagblad

d. 19. aug. 2017

af

af

Johannes Henriksen

d. 19. aug. 2017


Weekendavisen

d. 11. aug. 2017

af

af

Klaus Wivel

d. 11. aug. 2017