Bøger / faglitteratur / biografier

Faldskærmschefen : Flemming B. Muus - helt og skurk


Beskrivelse


Om Flemming B. Muus (1907-1982) der under 2. verdenskrig var leder af Special Operations Executive's arbejde i Danmark, men senere blev dømt for underslæb mod den danske modstandsbevægelse.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. aug. 2014

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 8. aug. 2014

Til besættelsesinteresserede.

En biografi om Flemming B. Muus centreret om hans noget kontroversielle rolle under besættelsen. Allerede som ung blev Muus 1932 pga. falskneri af familien forvist til Liberia, hvorfra han meldte sig til allieret tjeneste. I England blev han rekrutteret som faldskærmschef mhp. våbenmodtagelser i Danmark. Hans væsentligste indsats var her organisering af sabotagen, kontakterne til modstandsbevægelsen og de politiske inderkredse med stor betydning for Danmarks senere status som allieret. Men Muus gjorde sig også bemærket med stort pengeforbrug og løs omgang med sine beføjelser. December 1944 blev han kaldt til London sigtet for underslæb og fik 1946 dom for bedrageri mod modstandsbevægelsen. Efter kort tid blev han dog benådet og levede til sin død 1982 som forfatter. Fremstillingen er udpræget journalistens frem for historikerens ofte med kilder i interviews og avisartikler. Tilegnelsen kræver en del forhåndsviden om besættelsen, uden hvilken det kan være svært at holde overblikket i de ikke altid lige overskueligt formidlede intriger, personer, sammenhænge og mange kildeuddrag direkte placeret i fremstillingen.

Om Muus selvbiografien Gjort gerning, 1979. Af forfatteren som er tidligere redaktør af Ekstrabladet også biografier om Flemming Juncker og Frode Jacobsen.

Et broget, men også lidt ustruktureret formidlet journalistisk portræt af den kontroversielle Flemming B. Muus, hvor læseren skal have den historiske ramme på plads for at få fuldt udbytte.


Jyllands-posten

d. 13. sep. 2014

af

af

Flemming Østergaard

d. 13. sep. 2014


Berlingske tidende

d. 3. sep. 2014

af

af

Bent Blüdnikow

d. 3. sep. 2014


Weekendavisen

d. 12. sep. 2014

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 12. sep. 2014