Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Famse - fortæl!


Beskrivelse


Famse er reservebedstemor for Amalie og Victor, og hun fortæller 8 episoder fra sin barndom under 2. Verdenskrig - om juletraditioner, familiemønstre, fattigdom og hverdagsliv under krigen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2012

af

af

Lone Rahbek Christensen

d. 4. okt. 2012

Famse - fortæl! er en højtlæsningsbog for børn fra 6-10 år. Bogen kan bruges til at formidle, hvordan det var at være barn under 2. verdenskrig (og i gamle dage i det hele taget) - og til almindelig højtlæsning.

Famse er reservebedstemor for de to søskende, Amalie og Victor. I indledningen præsenteres de tre personer, og derefter følger 8 afsluttede fortællinger, hvor Famse fortæller om en episode fra sin barndom under 2. verdenskrig. Man hører bl.a. om familiemønstre og juletraditioner, om at leve for få penge, og om krigens indflydelse på hverdagen. Famses far var modstandsmand, og han endte med at blive sendt i koncentrationslejr, men kom heldigvis hjem efter befrielsen, præget af begivenhederne for livet. Fortællingerne er baseret på forfatteren Dorthe Emilie Røssells egne barndomserindringer, og teksten er velskrevet og lettilgængelig. Dorthe Emilie Røssell har skrevet flere andre bøger, bl.a. Jeg brød et løfte, 2007, og Eftertid, 2012, som ligeledes er hendes barndomserindringer, blot skrevet til unge og voksne. Susanna Hartmanns illustrationer supplerer teksten på bedste vis, i hendes vanligt hyggelige og farverige stil.

Der er skrevet mange bøger for børn om 2. verdenskrig, men denne bog formidler emnet for yngre børn, på en personlig, lettilgængelig og udramatisk måde.

På trods af, at bogen formidler et alvorligt emne, er det en dejlig og hyggelig højtlæsningsbog, som kan give anledning til mange gode snakke, på tværs af generationer.