Bøger / faglitteratur

Fanden tage i morgen : sex, køn og kærlighed under besættelsen


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. feb. 2018

af

af

Jens Rasmussen

d. 19. feb. 2018

I "Fanden tage i morgen" tager historikeren Thomas Oldrup pulsen på danskernes sexliv under besættelsen. I de 5 onde år steg skilsmisseraten, antallet af kønssygdomme og fødsler markant.

Under krigen levede mange i nuet, da man ikke anende hvad morgendagen ville bringe. Dette medførte en masse hurtig kærlighed, utroskab, aborter og kønssygdomme bag mørklægningsgardinerne. I bogen møder vi læger, modstandsfolk, tyskere, tyskerpiger og englændere, som blev meget varmt modtaget i befrielsesdagene. Vi møder også den unge bureaukrat Henrik, som i sin dagbog deler ud af intime detaljer fra 1940'erne.

Bogen kommer godt rundt om danskernes kønsliv under besættelsen og der er både plads til sjov og alvor. Det er lidt af et scoop at forfatteren fandt Henriks ret tåkrummende dagbog, der som en rød tråd binder bogens kapitler sammen. Oldrup formår at få besættelsestiden til at fremstå levende for læseren med spærretid, luvslidt tøj og dårlig hygiejne. Man får her en vinkel på tiden som ikke er set før, og det giver nutidslæseren en vigtig brik til forståelsen af datidens danskere. Populærhistorie i ordets bedste betydning.

I samme sexhistoriske genre finder man Lyst og længselBesættelsen i billeder, om danske sømænds kønsliv. Af mere generelle bøger om besættelsestiden kan nævnes Besættelsen i billeder af Thomas HarderI samme sexhistoriske genre finder man Lyst og længsel, om danske sømænds kønsliv. Af mere generelle bøger om besættelsestiden kan nævnes af Thomas Harder.


Berlingske tidende

d. 3. mar. 2018

af

af

Bent Blüdnikow

d. 3. mar. 2018


Jyllands-posten

d. 25. mar. 2018

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 25. mar. 2018