Bøger / skønlitteratur / roman

Farligt møde : kriminalroman


Beskrivelse


Krimi om arkitekten Guy og psykopaten Bruno, der mødes tilfældigt på et tog og falder i snak. De leger med tanken om at kunne begå et mord på et menneske der står i vejen for dem - og aftaler at bytte mord.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. apr. 2010

af

af

Helle Winther Olsen

d. 20. apr. 2010

Denne kriminalroman fra 1950 har allerede længe haft både kult- og klassikerstatus, og i den nyeste og fjerde udgave giver den endnu en gang anledning til at byde læserne på enten et gensyn eller en ny mulighed for at læse en af de gamle store, der virkelig kunne noget med plotopbygning og håndtering af et psykologisk og moralsk drama.

Plottet er det velkendte - fra bogen eller fra Hitchcocks filmatisering - hvor to fremmede mænd tilfældigt møder hinanden på en længere togrejse ned gennem USA. Hver især tumler de med en plageånd i deres liv: den pæne arkitekt Guy plages af økonomiske bekymringer omkring skilsmisse fra sin nu gravide ekskone - rigmandssønnen og psykopaten Bruno hader sin far, der holder ham i for stram snor. Sammen leger de med tanken om at bytte mord - den perfekte forbrydelse, ingen ville relatere mordene til de to mænd, som ingen fælles berøringsflader har. Men leg bliver til virkelighed, da Guys ekskone myrdes. Nu mangler forbrydelsens anden del.

I forhold til 3. udgave fra 1993 har oversætteren foretaget ganske små sproglige ændringer; til gengæld er tegnsætningen skiftet fra det grammatiske til det nye komma, og læsningen bliver dermed mere flydende.

En fin mulighed for at genanskaffe eller udskifte slidte eksemplarer af en krimi-klassiker, der ikke kan lyve om sine mange år på bagen, men som stadig "holder" - ikke mindst på plotopbygning og det psykologiske drama. Og det til trods for at vi i de senere år er blevet forkælet med nye stjerner på krimihimlen.


Berlingske tidende

d. 14. juni 2010

af

af

Mette Strømfeldt

d. 14. juni 2010