Bøger / faglitteratur

Fascisme - en advarsel


Beskrivelse


Med udgangspunkt i fascismens væsen og historie giver USA's tidligere udenrigsminister Madeleine Albright (f. 1937) eksempler på, hvordan faren igen lurer i de mange lande, hvor stærke mænd tager over, og hvor demokratiet kommer under pres.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 22. maj 2018

Med udgangspunkt i fascismens væsen og historie giver USA's tidligere udenrigsminister eksempler på, hvordan faren igen lurer i de mange lande, hvor stærke mænd tager over, og hvor demokratiet kommer under pres. For den historisk og samfundsinteresserede borger.

Med udgangspunkt i Mussolini og 1920'ernes fascisme i Italien indkredser Madeline Albright fascismens væsen og forudsætninger. Hun forsætter fortællingen henover Hitlers Tyskland. Men hendes egentlige ærinde er at beskrive de tendenser i nutiden, hvor vi ser den overdrevne nationalisme og den følelsesmæssige forbindelse til masserne, der gør det muligt for en stærk mand at bane sig vej til en alt for enevældig magt. Hun har kapitler om Hugo Chavez i Venezuela, Tyrkiets Erdogan, Orban i Ungarn, Putin, Nordkoreas historie siden 50'erne, og ikke mindst udviklingen i hendes eget land med Trumps ledelse.

Forfatterens personlige engagement er et bærende element i bogen, Hun er vidende og følelsesmæssigt engageret. Hun har i en årrække som udenrigsminister siddet på første række og fulgt udviklingen. Det er en velskrevet og relevant bog, der lægger sig ind i strømmen af de mange bøger, der kommer lige nu om truslerne mod demokratiet og de protektionistiske og populistiske strømninger, man ser i mange lande. Et tidsbillede af en del af verdens politiske tilstand.

Kan sammenlignes med en udgivelse fra sidste år: Om tyranniHvad er populisme?Totalitarisme, andre bud er Hvad er populisme? og TotalitarismeKan sammenlignes med en udgivelse fra sidste år: Om tyranni, andre bud er og TotalitarismeKan sammenlignes med en udgivelse fra sidste år: Om tyranni, andre bud er Hvad er populisme? og .


litteratursiden.dk

d. 22. juni 2019

af

af

Beth Høst

d. 22. juni 2019

Madeleine Albright gør rede for fascismens historiske træk baseret på sin erfaring og ønsket om at advare om internationale samfundstendenser og ikke mindst præsident Trump. I sin erindringsbog Helved...


Berlingske tidende

d. 12. juni 2018

af

af

Per Stig Møller (f. 1942)

d. 12. juni 2018


Kristeligt dagblad

d. 15. juni 2018

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 15. juni 2018


Politiken

d. 16. juni 2018

af

af

Marcus Rubin (f. 1970)

d. 16. juni 2018


Sygeplejersken

Årg. 118, nr. 11 (2018)

af

af

Jens Bydam

Årg. 118, nr. 11 (2018)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 218 (2018)

af

af

Axel Moos

Nr. 218 (2018)