Bøger / skønlitteratur / roman

Faster Hildas testamente


Beskrivelse


Biografisk roman om den jødiske kunsthistoriker, kunstskribent og maler Ernst Ludvig Goldschmidts liv (1879-1959), fortalt af hans barnebarn.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. juli 2020

af

af

Grethe Lorentzen

d. 23. juli 2020

Biografisk roman om den jødiske kunsthistoriker, kunstskribent og maler Ernst Ludvig Goldschmidt (1879-1959). Til læsere af romanbiografier om kendte personer.

Goldschmidt færdes i kunstnerkredse i København og Paris, skriver og maler, og er optaget af de nye strømninger i malerkunsten. Han bliver gift to gange og får 2 sønner, men ægteskaberne ender bittert. Sønnen Herman slår som 18-årig hånden af sin far, og da sønnen Ervin pludseligt dør begynder tingene at falde fra hinanden for Goldschmidt, mens antisemitismen ruller ind over Europa. Han må, som andre jøder, flygte til Sverige. Hilda, der er hans livslange fortrolige, dør af kræft og i et brev afslører hun, at han har en ukendt søn. I tilbageblik fortælles om barndommen med forældre og søskende. Jeanne Goldschmidt debuterer med denne roman om sin bedstefars liv.

Velskrevet romanbiografi i mol, som går tæt på mennesket Ernst Goldschmidt, hans personlige udvikling og sorger. Der er glimt af sort humor, samt poetiske passager i beskrivelsen af venskaber, i tilbageblik på barndommen, og da forfatteren lader EG beskrive sin egen begravelse.

Tidligere chefredaktør Herbert Pundik beretter i Det er ikke nok at overleveFeber ved daggry bl.a. om sin jødiske opvækst, flugten fra nazisterne og emigrationen til Israel. Feber ved daggry er Péter Gárdos charmerende roman om sine jødiske forældres liv efter holocaustTidligere chefredaktør Herbert Pundik beretter i Det er ikke nok at overleve bl.a. om sin jødiske opvækst, flugten fra nazisterne og emigrationen til Israel. er Péter Gárdos charmerende roman om sine jødiske forældres liv efter holocaust.


litteratursiden.dk

d. 14. sep. 2020

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 14. sep. 2020

En vellykket romandebut, hvor forfatteren med kunstnerisk frihed giver et levende indtryk af sin farfar baseret på få facts. Jeanne Goldschmidt debuterer som 73-årig med en velskrevet roman om sin jød...


Weekendavisen

d. 21. aug. 2020

af

af

Kathrine Tschemerinsky

d. 21. aug. 2020