Bøger / faglitteratur / biografier

Feltherrer : Montgomery, Patton og Rommel i krig


Beskrivelse


Sammenlignende portrætter af den 2. verdenskrigs mest markante generaler: Englands Bernard Montgomery (1887-1976), USA's George S. Patton (1885-1945) og Tysklands Erwin Rommel (1891-1944).

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. apr. 2010

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 9. apr. 2010

Til yndere af bøger om 2. verdenskrigs hovedpersoner.

Under 2. verdenskrig havde Storbritannien, USA og Tyskland i vest hver en kontroversiel general, der skilte sig ud og både i omverdenens og egne øjne var krigens største: Montgomery, Patton og Rommel. Alle tre havde fælles træk vedrørende fx selviscenesættelse, arrogance og nytænkning, men derudover var de i høj grad forskellige. Mens Montgomerys taktik var grundig forberedelse og metodisk opslidning, var Patton og Rommel langt mere aggressive og improviserende i deres krigsførelse. Bogen byder på glimrende formidling af sit stof og følger skiftevis og i sammenligning de tre fra opvæksten med hovedvægten på 2. verdenskrig, hvor vi er med generalerne ved fronten i Frankrig, Sicilien og Nordafrika. Ligeledes beskrives Rommels beundring for Hitler og status først som Førerens yndling og senere hans indblanding i attentatet mod denne juli 1944, hvor Gestapo efterfølgende påtvang ham selvmord. Derudover kommer vi bag de tre generalers privatliv og særheder, deres sejre og nederlag mod hinanden, den gensidige respekt mellem Montgomery og Rommel og især den intense rivalisering mellem Montgomery og Patton.

Om emnet i øvrigt: Myten Rommel, Montgomery : Danmarks befrier og Patton : manden bag legenden.

En bredt anvendelig, fint formidlet, sammenlignende biografi om tre af 2. verdenskrigs største generaler, som omhandler såvel krigsførelse, privatliv, særheder, indbyrdes rivalisering som forskelle i opfattelse af strategi og taktik.


Weekendavisen

d. 29. apr. 2010

af

af

Tom Buk-Swienty

d. 29. apr. 2010