Bøger / skønlitteratur / dramatik

Festen : teaterversion


Beskrivelse


Skuespil. Familien og vennerne fejrer Helges 60 års fødselsdag. Under middagen holder den ældste søn en tale, der afslører at faderen havde et incestforhold til to af sine børn, og i løbet af aftenen oprulles lag på lag af den grufulde fortid. 24 roller, 1 scene/location. Varighed: Ca. 110 min.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 1998

af

af

Niels Pinholt

d. 17. juni 1998

Manuskriptet m. m. til Thomas Vinterbergs prisbelønnede film. Udover manus indeholder bogen credits samt det meget omtalte "kyskhedsløfte" fra Dogme 96. Endvidere Bo Green Jensens portræt af og interview med Thomas Vinterberg, de to forfattere Vinterberg og Rukovs egen beskrivelse af filmens tilblivelse og til slut et kapitel af Ole Michelsen om Dogme-princippet. Det ligger sådan set i dette princip, at der under filmens tilblivelse er rum til improvisationer og fravigelse fra manuskriptet. Derfor er filmen lidt anderledes i detaljerne, men der er ikke rørt nævneværdigt ved den egentlige handling, der er en grum og grotesk skildring af lig i familie-lasten, som følge af incest. Titlen henviser til den fest, der er hele historiens egentlige omdrejningspunkt, og som godsejeren Helge afholder på sin 60-års dag. Den ældste søn, Christian, benytter sin tale ved selskabet til at afsløre detaljer om faderens incestovergreb og søsterens selvmord. Og så rasler skeletterne ellers ud af skabet i den rystende fortælling. Bogen er fin som appetitvækker til filmen eller som efterfølgende supplementslæsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2016

af

af

Inger Nygaard Kaad

d. 2. nov. 2016

Drama skrevet ud fra filmen "Festen". I denne store teaterversion er der 24 medvirkende + evt. flere statister. For teatre og amatørskuespillere.

Drama i to akt. Bogen indeholder et forord, der redegør for tilblivelsen af dramaet - og for at der findes flere versioner. Forfatteren beskriver også sine tanker om, hvordan teatertrup/amatørskuespillere kan lægge til og trække fra i denne store version. Derefter følger den moderne klassiker om far Helges 60 års fødselsdag, hvor familien er samlet, og skeletterne vælter ud af skabene.

Umanerlig velfungerende dramatekst. Replikkerne falder skarpt og tegner hver enkelt person på forbilledlig vis. Historien er stærk, vedkommende og fænger læseren.

Et evigtgyldigt drama med klassikerstatus om en families løgne er VildandenSpøgelsessonaten. En anden klassiker, der behandler incest er SpøgelsessonatenEt evigtgyldigt drama med klassikerstatus om en families løgne er Vildanden. En anden klassiker, der behandler incest er .


Berlingske tidende

d. 19. juni 1998

af

af

Ebbe Iversen

d. 19. juni 1998