Bøger / skønlitteratur / digte

Figurativ uniform


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. maj 2016

af

af

Kent Skov

d. 11. maj 2016

Dynamisk digtsamling af Poul Lynggaard Damgaard. Digte med spændstige momenter for alle med interesse for ny dansk lyrik.

PLD har tre digtsamlinger bag sig. Denne består af fortrinsvis korte digte, der svæver i toppen af sidernes halvstore format, men spænder over brede temaer med sproglig variation: "Under skrivende huses greb ligger togskinner i automatiske farver,/og ord skrives ind i byen, der vender sit blik mod skyerne(..)". Afslutningsdigtets prosalyriske tekstblok ligner en novelle: "Nogle gange styrter et fly i havet, sagde et barn til mig, da jeg var flyttet til øen, og var blevet ansat som lærer. Nu har jeg haft fri i flere dage, fordi et barn/siger at jeg sparker som en hest/(..)Et barn med en sten i hånden lige før den bliver kastet//. PLD skriver i spændingsfeltet mellem by og land og mellem natur og (by)kultur og et komplekst sind: "(..)Oppe at stå blev/jeg spurgt til, om jeg var klar til at/få bæltet på igen, og jeg spørger/tilbage: Er det bæltet i sengen, eller/er det bæltet i bukserne derovre?/".

Fin vekselvirkning mellem iagttagelser og bevægelse med absurde modsætninger og indskud. De komprimerede og alligevel luftige tekster rummer dynamiske sproglige udtryk. Bogen har et iøjnefaldende og farverigt omslag lavet af PLD selv.

Andre i feltet mellem eksistens og ydre verden er Ejler Nyhavns sensitive udtryk - og i mindre skala Nordbrandts søgen og Søren Ulrich Thomsens præcision.Informationer og udgaver