Bøger / faglitteratur

Fire myter om patriarkatet


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. juni 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 15. juni 2018

Skarp kritik af feminismen og dens tendens til at forklare alt, hvad der er galt i samfundet med, at det er mændenes skyld. For interesserede i kønsdebatten.

Bogen gennemgår, hvad begrebet "patriarkatet" betyder og beskriver herefter fire myter, som forfatteren mener, at feminister bruger til at fremstille mænd som onde kvindeundertrykkere. Ifølge forfatteren er det en myte, at kvinder bliver undertrykt af patriarkalske skønhedsidealer; at omskæring af kvinder i Afrika er et eksempel på hvor grusomme patriarkalske mænd er; at hekseforfølgelserne i 1500- og 1600-tallet var et patriarkalsk krigstogt mod kvinder og at kristendommen er en kvindeundertrykkende ideologi. Som følge af disse myter opstår der en generel mistillid til mændene, som fratager kvinderne lysten til at videreføre vores samfundsform. Hvide mennesker med kulturkristen baggrund vil således inden for et tidsrum på 100 år være i mindretal overalt i Vesteuropa, hvorfor den vestlige kultur er truet. Kåre Fog er uddannet biolog og har tidligere også udgivet Alfa-han eller tøffelheltTo køn - tre sandheder og To køn - tre sandhederBogen gennemgår, hvad begrebet "patriarkatet" betyder og beskriver herefter fire myter, som forfatteren mener, at feminister bruger til at fremstille mænd som onde kvindeundertrykkere. Ifølge forfatteren er det en myte, at kvinder bliver undertrykt af patriarkalske skønhedsidealer; at omskæring af kvinder i Afrika er et eksempel på hvor grusomme patriarkalske mænd er; at hekseforfølgelserne i 1500- og 1600-tallet var et patriarkalsk krigstogt mod kvinder og at kristendommen er en kvindeundertrykkende ideologi. Som følge af disse myter opstår der en generel mistillid til mændene, som fratager kvinderne lysten til at videreføre vores samfundsform. Hvide mennesker med kulturkristen baggrund vil således inden for et tidsrum på 100 år være i mindretal overalt i Vesteuropa, hvorfor den vestlige kultur er truet. Kåre Fog er uddannet biolog og har tidligere også udgivet Alfa-han eller tøffelhelt og .

Forfatteren læner sig op ad en lang række af videnskabelige værker, men hans følgeslutninger er langt fra overbevisende. Et unuanceret indspark i kønsdebatten, som næppe vil finde mange læsere.

En mere nuanceret udgivelse om samme emne er fx Henrik Marstals Breve fra en kønsforræder.Informationer og udgaver