Bøger / faglitteratur

Fisk, vrag og gæster : Skagens historie


Beskrivelse


Skagens historie fra oprindelsen, hvor den øde afkrog af Danmark blev beboet i forbindelse med indførelsen af plovbruget, om hvordan samfundet i Skagen har været isoleret gennem flere hundrede år, hvordan fiskeriet har udviklet sig, og hvordan kunstnerne valfartede til området og skabte grobund for turismen i Skagen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 2015

af

af

Louise Urban Andersen

d. 25. aug. 2015

Grundigt og informativt værk om Skagens historie fra 1100-tallet til i dag. Kan læses af alle med interesse for Skagen.

Bogen begynder med et rids af Skagens historie, der er kendt tilbage til 1100-tallet. Dernæst beskrives historien fra oprindelsen, hvor den øde afkrog af Danmark blev beboet i forbindelse med indførelsen af plovbruget. Plovbruget fordrede anvendelse af jern, og deraf begyndte skibsfragten. Mange skibe skulle sejle omkring Grenen, som var farligt farvand, og mange forliste i området. Lokalbefolkningen udnyttede vraggodset fra skibene, og grunden til Skagen var lagt. Jørgen Elsøe Jensen beskriver, hvordan samfundet i Skagen har været isoleret gennem flere hundrede år, hvordan fiskeriet har udviklet sig, og hvordan kunstnerne valfartede til området og skabte grobund for turismen i Skagen. Bogen indeholder litteraturliste, noter og registre.

Spændende og grundigt værk om en del af Danmark, der siden kunstnernes indtog har været romantiseret. Byens historie skiller sig ud fra den øvrige Danmarkshistorie, fordi den har ligget så geografisk afsondret. Bogen indeholder mange gengivelser af kendte og ukendte malerier, skitser og kort.

Der findes flere lokalhistoriske bøger om Skagen, fx . Indeværende bog har mest fokus på byens tidlige historie.