Bøger / skønlitteratur / roman

Flammen og Citronen


Beskrivelse


I 1944 udfører den 23-årige Flammen stikkerlikvideringer sammen med sin ti år ældre makker, Citronen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Lene Kristiansen

2008

Ole Chr. Madsens film Flammen & Citronen har skabt ny interesse for modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig. Bogen, som lægger sig tæt på filmen, er skrevet som ren spændingsbog for både unge og voksne.

Holbek Jensens bog er baseret på manuskriptet til filmen og for en stor del næsten identisk i både handling, fortællemåde og billedsprog. Historien bygger så vidt muligt på faktuel viden fra sagsakter, dokumenter og mundtlig overlevering, men bekender sig som fiktion. Tidsrammen er ca. 1/2 år, fra foråret til oktober i 1944. Hovedpersonen Flammen, 23 år, udfører sammen med sin 10 år ældre makker, Citronen, stikkerlikvideringer. Med en næsten dokumentarisk knaphed fortælles om et liv med umenneskelig pres, nødvendig kynisme og ubetinget idealisme i et liv, som styres af andre. Med "hvem er til at stole på", som det evige og meget reelle dilemma. Bogens dilemma er, at den forsøger at adoptere filmens sprog, i ord tæt på klicheerne, og ikke skaber sit eget. De to mænds livsopgave svarer på sin vis godt til den meget stiliserede personbeskrivelse, men spændingen forbliver udvendig, ligesom man som læser distanceres til deres skæbne.

MHJ har tidligere skrevet filmromanen Pusher.

Der er enkelte afsnit i bogen, bl.a om Citronen, som filmen ikke har med. Ellers er de to fortællinger næsten identiske. Trods MHJs forsøg på et filmisk billed- og stemningsskabende sprog, bliver historien om de to modstandsfolk aldrig for alvor vedkommende og mere rå end spændende i bogform.