Bøger / faglitteratur

Flasken var vigtigere end mig : samtaler med voksne børn af alkoholikere


Beskrivelse


Ti voksne danskere fortæller om deres opvækst med en eller to forældre, der var alkoholikere. Deres historier handler blandt andet om usikkerhed, løgne og om allerede som lille at tage ansvar for sin mor eller far.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. dec. 2011

af

af

Mette Fersum

d. 1. dec. 2011

Bogen indeholder samtaler med voksne børn af alkoholikere, og kan læses af dem der selv har oplevet en tilsvarende opvækst og andre med interesse for området.

H.K. er journalist. Han har skrevet 2 andre bøger relateret til sit tidligere job som udsendt for Røde Kors. Han er selv opvokset i en familie, med en far som er alkoholiker. Ifølge Sundhedsstyrelsen er 632.000 danskere vokset op i en familie med alkoholmisbrug. 10 voksne danskere, alle børn af alkoholikere mellem 19 og 60 år skriver i bogen deres historie om at leve i en familie hvor alkoholen er det vigtigste. De beskriver alle på forskellig vis, hvor svært det er at vokse op i en sådan familie, deres usikkerhed, de mange tabuer, den store ensomhed, afmagten, bortforklaringerne, kærligheden til forældrene, ambivalens, mangel på omsorg osv. Det er barske historier, der synker dybt ind. Det vidner om et samfund, hvor alkoholisme stadig er et stort tabu, og mange børn og voksne lider under det. I forordet opfordrer H.K. alle til at tale om det, og hjælpe børn og unge der har forældre, der drikker. Til slut skriver han: Vi skal ikke være så bange for at bryde tabuet. Hvis nogen havde hjulpet mig i kontakt med andre børn eller unge, havde jeg taget imod det. Det var der ingen der gjorde. Det var ikke noget, vi talte om.

Zornig - vrede er mit mellemnavn, 2011 skrevet af Børnerådets formand Lisbeth Zorning Andersen beskriver samme dystre billede.

10 danskere beskriver deres opvækst, og alle de mange konsekvenser det har givet dem.