Bøger / faglitteratur / biografier

Flugten fra Camp 14 : én mands utrolige rejse fra Nordkorea til friheden i Vesten


Beskrivelse


I 1983 blev Shin Dong-hyuk født i arbejdslejr nr. 14 i Nordkorea. Han overværede sin mors og brors henrettelse, efter de havde planlagt at flygte. Det lykkedes Shin at flygte fra lejren i 2005 - den første det er lykkedes for - og han lever i dag i USA og Sydkorea.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2012

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 21. aug. 2012

Bogen har en bred målgruppe og henvender sig både til læsere med interesse for de politiske aspekter i relation til politiske fanger og læsere af fx serien Virkelighedens verden.

Som den hidtil eneste lykkedes det Shin Dong-hyuk i 2005 at flygte fra en politisk fangelejr i Nordkorea. Han blev født i lejren som barn af 2 politiske fanger, og bogen skildrer hans liv i lejren, flugten gennem Nordkorea og hans liv efterfølgende. Den er skrevet af en af USA's mest anerkendte journalister, som i en årrække var korrespondent for Washington Post i Asien. Det er på alle måder en gruopvækkende historie, som bekræfter de værste anelser, man kan have om fangelejre i Nordkorea. Tortur, lemlæstelser, drab, angiveri og sult hører til dagligdagen i en udstrækning, man dårligt kan forestille sig. Udover de psykologiske aspekter af en sådan indespærring perspektiverer forfatteren også Sydkoreas ligegyldige holdning overfor forholdene i nord, hvilket giver stof til eftertanke om det internationale samfunds politik i relation til Nordkorea.

Der findes adskillige beretninger fra arbejdslejre, fx de berygtede Gulag-lejre i Sovjetunionen, men denne er enestående både i forhold til sin aktualitet, og at den foregår i Nordkorea.

En rystende, kompetent og velskrevet beretning om livet i en nordkoreansk fangelejr og Shin Dong-hyuks fantastiske flugt til friheden.


Weekendavisen

d. 31. aug. 2012

af

af

Rasmus Dahlberg

d. 31. aug. 2012