Bøger / faglitteratur til børn

Fodbold


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. apr. 2008

af

af

Henrik Munch Jørgensen

d. 29. apr. 2008

Fodbold er et emne, som interesserer læsere i alle aldre. Teksten er for det meste ligegyldig, bare der er gode, dramatiske billeder fra fodboldens verden og mange stjernenavne. Det gælder også denne bog, som kan læses af børn fra 12 år eller bare bruges som en billed-bladre-bog af meget yngre læsere.

Bogen gennemgår fodboldens regler og fortæller om taktik, spilsystemer, forskellige spillertyper og meget mere fra fodboldens verden. Altsammen sker over tosidede opslag fyldt med fotos og faktabokse. Derved bliver grundtekstens oplæg mangelfuldt og svært tilgængeligt for folk uden forkendskab til spillet. Det er eksempelvis svært at forklare de forskellige spilsystemer på så lidt plads. Og det kan undre at selveste Pelé, med hele tre verdensmesterskaber bag sig, ikke omtales på siderne om VM-legender Men dette ændrer ikke ved, at denne bog vil blive flittigt udlånt, for efterspørgslen på nye fodboldbøger er stor.

En mere grundig gennemgang af fodboldspillet kan fås via Fodbold - træning og undervisning, 2007, og er det fodboldbilleder, man vil have, er både Gyldendals og Carlsens fodboldårbøger oplagte valg.

Fodboldbog, som på tekstsiden er mangelfuld, men som indeholder mange gode fodboldbilleder og som vil blive flittigt udlånt.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. feb. 2002

af

af

Martin Bjerregaard Jensen (skole)

d. 20. feb. 2002

En omfattende bog, der kommer omkring mange af fodboldlivets facetter. At kalde den en instruktionsbog er måske lige i overkanten, men det er en glimrende oversigtsbog, der vil finde mange (billed)læsere blandt drengene. Alt er ordnet i to-siders opslag under hovedemnerne færdigheder, spillerpositioner, dødboldsituationer, taktik og professionel fodbold samt enkeltopslag om historie, regler, banen m.m. Dertil kommer en halv snes sider om højdepunkter samt, til sidst, fire sider om dansk fodbold. Kun billeder af Schmeichel og Laudrup er det blevet til i selve teksten. Set med danske øjne kunne det være blevet til flere steder. Hvert opslag rummer små tekstfelter, fotos, instruktionstegninger (hvor spillerne mest af alt ligner voksdukker), citater, faktabokse og små billeder af store stjerner. Mange ting på lidt plads, og det må være hovedindvendingen mod bogen, der kommer til at virke lidt overfladisk indenfor de enkelte delelementer. Set som en helhed er det dog en flot fodboldbog, der givet vil vække begejstring blandt vordende stjerner. Der findes adskillige bøger om fodbold på hylden, blandt andet Fodbold (Flachs fakta) fra 2000, men den aktuelle titel griber emnet lidt anderledes an og kan sagtens supplere de eksisterende titler.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. feb. 2002

af

af

Lars Aagaard

d. 20. feb. 2002

Her er hvad fodboldglade børn og medlevende forældre og bedsteforældre har brug for: en ung og trendy opsat gennemgang af det, man må vide når man vil snakke med. Billedsiden, som fanger først, er et mix af stjernefotos, computerbilleder, billeder af fodboldbørn og TV-design i et imponerende set-up. Oven i det engelske/internationale forlæg er bygget et dansk supplement med Dansk Boldspil Unions historie og højdepunkter. Indholdsfortegnelse, ordforklaringer, stikordsregister og 21 web-adresser åbner for 42 opslag med highlights, klubber, turneringer og en lang række forklaringer på hvad der egentlig sker i det i virkeligheden yderst enkle spil. Afleveringer, dødboldsituationer, straffespark, færdigheder, positioner, taktik. Dertil alle udenværkerne, presse, fanklubber, stadioner. Teksten er en blanding af forklaringer, faktabokse, citater og billedtekster, som vil nære de, der er for små til at læse selv og oplyse voksne og selvlæsende børn. Jeg synes, man bliver klogere, i hvert fald som TV-kigger, og som børnespiller er bogen en passende ballast før, under og ikke mindst efter kampen. Både ægte entusiaster og nølende medløbere må overgive sig. Vi er klar til verdensmesterskabet.