Bøger / faglitteratur / interviews

Fodboldhæren : Englands hooligankultur set og fortalt indefra


Beskrivelse


Gennem interviews med centrale skikkelser fra notoriske hooligan-klubber skildres en engelsk subkultur, der nok handler om fodboldvold, men også om venskab, ære og meget andet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2013

af

af

Henrik H Pedersen

d. 17. maj 2013

Til voksne lånere som har et godt kendskab og interesse for fodboldlitteraturen generelt og herunder særligt om hooliganisme og fodboldfankultur. Er desuden interessant i opgavesammenhæng hvis emnet er sub- og ungdomskulturer. Kan formidles sammen med en del andre bøger, bibliotekerne har, om hooliganisme, engelsk fodbold og fankultur.

Peter Grønlund er forfatter til flere bøger om sub- og undergrundskulturer, herunder bl.a. Subkultur - undergrund og modkultur, 2010, og Kategori C - hooligans i Europa, 2011. Nærværende bog Fodboldhæren afdækker emnerne hooliganisme, fodboldvold og fankultur gennem interviews og samtaler inddelt i forskellige temaer. Grønlund fokuserer på det engelske hooligan-miljø hvis aktører er fra nogle af hardcore klubberne som bl.a. Westham, Millwall og Chelsea. Her er ofte tale om næsten "almindelige" familiefædre, som får et uundværligt "kick" af at deltage i den organiserede fodboldvold. Grundstenene er endvidere, fremgår det af samtalerne, venskab, lokalpatriotisk ære og så selvfølgelig fodbold. Bogen, hvis forside viser et slagsmål mellem politi og tilskuere, er generelt fint illustreret.

Findes efterhånden en del hooligan-litteratur og blandt disse kan Fodboldhæren bedst sammenlignes med Homo fanaticus : passionerede fodboldsupportere, 2009, og Hooligan : I'm fuckin' lovin' it, 2007.

Blandt mange bøger om hooliganisme er Peter Grønlunds absolut interessant og brugbar, bl.a. i opgavesammenhæng.


Jyllands-posten

d. 30. maj 2013

af

af

Asker Hedegaard Boye

d. 30. maj 2013