Bøger / skønlitteratur til børn / eventyrlige fortællinger

Fødselsdagsgaven


Beskrivelse


Billedbog. Prinsessen og vennen Bent forærer den fattige konge en drage til hans fødselsdag, så kan han sove i fred for tyveknægte.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Bystrup (børn)

d. 18. dec. 2018

Billedbog, der udkom som Pixi-bog i 1975. Den handler om en fattig konge, der havde det så skidt, fordi han aldrig fik sovet. Hver nat blev hans slot nemlig hjemsøgt af tyveknægte, der troede,han var rig. Imidlertid finder Bent, som er ven til den lille prinsesse, på råd. Kongen skal have en vagthund i fødselsdagsgave. Men i Billys dyrehandel bliver de 2 børn rådet til at købe en dragei stedet for. Den kan Billy let skaffe, hvis blot Bent vil tage med ud og fange den. Ekspeditionen lykkes, kongen får sin drage og ro om natten, og til fødselsdagsfesten er det dragen, der får détførste stykke af fødselsdagskagen. - En eventyrlig historie, der udspiller sig i det særlige Lööfske univers, der med sine barokke og fantasifulde lovmæssigheder uafladeligt overrasker og morerlæseren. Billede og tekst danner på forbilledlig vis en helhed. Kompositorisk er det spændende, at forsidebilledet og 1. opslag leder hen til historiens højdepunkt: dragen. På forsiden ser vi enstor kasse på hjul,hvor lidt af dragens hovede stikker ud af et lille vindue. Første opslag viser nogle måbende havnearbejdere, der står og ser på, at Bent og Billy hiver i en snor. Oplæsning fra3-4 års alderen. Bogen skal plastes, da begge »inderomslag« er en del af fortællingen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Åge Agger (skole)

d. 18. dec. 2018

Billedbog. 26 s. 19 x 19. En fattig konge i et minislot plages ganske urimeligt af tyveknægte, så han ikke kan få nattero. Den lille prinsesses ven, Bent, råder ham til at købe en vagthund,men dyrehandleren mener, at der skal kraftigere midler til. Han og Bent sejler til en fjern ø, hvor dra-gerne bor. Dyrehandleren tager rustning på, for drager er som bekendt bange for rustninger ogstikker hovedet i jorden, når de ser en. En godmodig drage fanges og transporteres hjem på en tømmerflåde og bliver en god og populær vagtdrage. Kort tekst, tiltalende, reelle tegninger medstilfærdig dramatik. God lille bog til underholdning for de 3-5 årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

4 Jan Lööf-billedbøger fra 1970eme udgives i en ny indpakning, der signalerer billedbøger til de mindste: lille kvadratisk format og stift, solidt bind. Viktor bygger en bro ogFødselsdagsgaven findes i forvejen i Fortæl-mig bøgerne og de 2 andre kun som pixi-bøger. Indholds- og kvalitetsmæssigt er de 4 bøger temmelig forskellige. Historierne i Bjergtroldeneflytter ogFødselsdagsgaven er ret tynde og intetsigende - en bærende ide savnes. Det kan undre, at de genudgives. Den første handler om nogle bjergtrolde, som beslutter at flytte fra deres klippegrotte ned iskoven. Men her huserer skovtroldene. I den anden sejler Bent og Billy til Store-Drage-ø for at fange en drage, der kan holde vagt ved den gamle konges slot. De to andre bøger har langt bedre ogmere velfungerende historier. Pelles lommelygte fortæller enkelt om at være bange i mørke. En mørk aften skal Pelle hen til morbror Svend med pandekager. Så er det godt at have sin lommelygte med.Den kan afsløre og afdramatisere det,som er uhyggeligt. Viktor bygger en bro er en forenklet, illustrativ version af temaet: byudvikling på bekostning af naturen. Viktor keder sig på sin øde ø ogbygger en bro. Øen invaderes af mennesker, fabrikker, røg, støj og møj, og Viktor må finde sig en ny fredelig ø. Fælles for alle bøgerne er Jan Ldofs karakteristiske farvetegninger. De har deresegen lidt naive charme og stil, og de passer fint til anvendelige og to lidt ligegyldige titler til de mindste billedbogsbørn.


litteratursiden.dk

d. 23. maj 2019

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 23. maj 2019

Lööfs charmerende, klassiske billedbøger rummer en tidløshed, der gør dem velegnede til genudgivelse og utallige genlæsninger. I ’Fødselsdagsgaven’ befinder vi os igen i en eventyrlig verden med en k...