Bøger / faglitteratur / håndbøger

Født for tidligt : en forældrehåndbog


Beskrivelse


Alfabetisk ordnet opslagsbog med svar på de spørgsmål, som forældre til for tidligt fødte børn ofte stiller: Hvordan får man det lille barn til at die? Hvordan kan sociallovgivningen støtte? Hvordan udvikler barnet sig? Hvad kan man som forældre gøre? Derudover beskrives også de særlige følelsesmæssige reaktioner, som forældrene oplever.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. apr. 1998

af

af

Lis Pedersen

d. 29. apr. 1998

Jonna Jepsen er mor til et for tidligt født barn. Hendes erfaring har været, at den litteratur, der fandtes, primært var skrevet til professionelle. Derfor har hun skrevet denne bog, som er leksikalt opbygget med såvel krydshenvisninger som henvisninger til adresse- og litteraturlister. Mængden af oplysninger er imponerende. Det er ikke kun tiden på neonatalafdelingen med behandlinger og prøver , hun har tænkt på, men også tiden i hjemmet: Barnet har ofte specielle behov, forældrene er ligeledes ofte psykisk og fysisk nedkørte. Alle disse aspekter er behandlet. Alternative behandlingsformer beskrives også: Hvilke typer, der er mest hensigtsmæssige for barnet, og hvad de er gode for. Jeg fandt ingen mangler i bogen, der sluttes med en relevant ordliste, adresseliste og litteratur. Der er nogle få s/h fotos af for tidligt fødte børn fra kuvøsetiden og op til 2 års alderen, ingen ubehagelige. Det er absolut lykkedes for Jonna Jepsen at skrive relevant bog, og den fylder ganske rigtigt et hul i litteraturen.


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Lis Pedersen

2007

Født for tidligt henvender sig til alle forældre til præmature børn, til familien og til vennerne.

Jepsen er selv mor til for tidligt fødte tvillinger, er stifter af Dansk præmatur Forening, har desuden skrevet For tidligt fødte børn : usynlige senfølger, 2005. Bogen er leksikalt opbygget med korte opslag (apgar score) og længere artikler (amning, hjem fra sygehuset), der kommer bredt rundt om emnet. Detaljeringsgraden er stor - til glæde for de usikre forældre, for hvem alt er nyt. Der er få s/h fotos af børnene i forskellige faser. Indholdsfortegnelsen viser direkte til de enkelte opslag, desuden er der fagudtryk, adresser, litteratur og register. Sproget er enkelt, og kan forstås af de fleste.

I 1998 udkom Sårbar men stærk : en brugsbog om for tidligt fødte børn, i 2005 første udgave af Født for tidligt. Ellers er det mest forældreberetninger, der findes. 2. udgaven er stærkt udvidet og teksten er gennemrevideret. Der er enkelte nye artikler, og nogle er skrevet om og mere dybdegående. 1. udgave bør kasseres.

En meget fin bog til forældrene. Bogen må være et must for forældrene og alle pårørende bør smugkigge i den eller låne den på biblioteket.


Sygeplejersken

Årg. 108, nr. 9 (2008)

af

af

Helle Skovgaard

Årg. 108, nr. 9 (2008)


Sygeplejersken

Årg. 98, nr. 49 (1998)

af

af

Helle Bolvig Christensen

Årg. 98, nr. 49 (1998)


Månedsskrift for praktisk lægegerning

Årg. 87, nr. 3 (2009)

af

af

Anette Hauskov Graungaard

Årg. 87, nr. 3 (2009)