Bøger / faglitteratur til børn / biografier

Først i luften : hvordan Wilbur & Orville Wright opfandt flyvemaskinen


Beskrivelse


I tekst og billeder fortælles historien om brødrene Orville (1871-1948) og Wilbur (1867-1912) Wright fra Dayton i Ohio, som i 1903 foretog historiens første vellykkede flyvning.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. aug. 2002

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 28. aug. 2002

En velskrevet bog om opfindelsen af flyvemaskinen. I en let dramatiseret fremstilling fortæller bogen om de to brødre Wilbur og Orville Wright der opfandt flyvemaskinen. Vi læser om deres barndom i et inspirerende hjem der opmuntrede til fordybelse og glæde ved eksperimenteren. Deres talent for mekanik gjorde at de senere af forskellige grunde forlod college og startede deres egen cykelforretning der skulle danne basis for deres flyeksperimenter. Den fyldige brødtekst giver et godt indtryk af de enorme vanskeligheder der er forbundet med at skabe det første fly der flyver ved egen kraft - man deler brødrenes begejstring da det endelig lykkes. Ud over den velskrevne brødtekst indeholder opslagene gode faktarammer og fotos. Hist og her er der helsides farvetegninger der giver et godt billede af tiden. Bag i bogen findes en datoliste, en lille ordliste, register og en henvisning til bøger og internetsider. Teksten kan læses fra 6. klasse, og bogen vil være velegnet til et tema om store opfindelser.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. aug. 2002

af

af

Bo Knudsen

d. 28. aug. 2002

En flot fagbog om hvordan brødrene Wright udviklede den første flyvemaskine. Bogen er meget indbydende og imponerer med de store helsides malerier. Stilen, og hele bogen, minder om Angreb på Pearl Harbor (01/31), som David Craig også har illustreret. Malerierne, tegningerne og de samtidige fotos passer til emnet, og det hele er sat roligt og harmonisk op. Bogen handler om de to brødres opvækst, deres arbejde og ideer og om hvordan de udvikler det første motoriserede fly tungere end luften. Man får et fint indtryk af, hvilke tekniske problemer man tumlede med for 100 år siden, og bogen får uvilkårligt én til at tænke over, hvor hurtigt udviklingen er gået siden da. Bogen kan læses fra ca. 13-14 år. Men teksten er fyldig med mange tekniske detaljer, og emnet vil mest tiltale voksne. Kun de mest entusiastiske børn vil få læst det hele. Men jeg hyggede mig med bogen. Den 17/12 1903, hvor de foretog deres første 12 sek. lange flyvning, regnes for flyvningens fødselsdag. Dvs. at 100 årsdagen nærmer sig. I den anledning kunne man forvente en stribe udgivelser. I så fald har denne placeret sig først i rækken, og der er pt. ikke andre bøger om emnet. Brødrene Wright er dog omtalt i mange bøger om flyvning.Informationer og udgaver