Bøger / faglitteratur til børn / pegebøger

Første ord


Beskrivelse


Pegebog med billeder af tøj, mad, dyr, transportmidler og ting i hjemmet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 2019

af

af

Bo Knudsen

d. 28. jan. 2019

To pegebøger med papsider og farvestrålende fotos der indbyder til snak om dyr og ting i og omkring hjemmet. For de 1-2-årige hjemme og i dagpleje/vuggestue.

"Første dyr" har 7-9 fotos af tamme og vilde dyr fra hele verden på hvert af de 7 opslag. "Første ord" har 5-12 fotos af genstande på hvert opslag, bl.a. legetøj, tøj og mad plus lidt dyr og maskiner. Alle dyr og genstande er på hvid baggrund, betegnelsen er skrevet under dem, og nederst på hver side er et spørgsmål. Alle højresider har farvet kant, og når bogen ses forfra, er farverne synlige og giver navn til serien, "Min lille regnbuebog".

Det er to indbydende pegebøger med solide papsider og umiddelbar appel til børn. Og de vil blive brugt flittigt. Mine indvendinger er de samme som ved de mange andre bøger i samme internationale og neutrale stil, nemlig at alle fotos er fritskårne, så der ikke er baggrund eller miljø med, ligesom det er umuligt at bedømme fx dyrenes størrelse, når koen og kyllingen på papiret er lige store.

Der er meget stor lighed med tidligere bøger/serier, der også stammer fra det amerikanske "Priddy Books". Stil og idé, og nogle af bøgernes fotos, går igen: Min bedste bog - ordBabys første ordMin lille bog om dyr, Babys første ord (Ved Gitte Ladefoged) og Min lille bog om dyrDer er meget stor lighed med tidligere bøger/serier, der også stammer fra det amerikanske "Priddy Books". Stil og idé, og nogle af bøgernes fotos, går igen: Min bedste bog - ord, (Ved Gitte Ladefoged) og Min lille bog om dyrDer er meget stor lighed med tidligere bøger/serier, der også stammer fra det amerikanske "Priddy Books". Stil og idé, og nogle af bøgernes fotos, går igen: Min bedste bog - ord, Babys første ord (Ved Gitte Ladefoged) og .


Bibliotekernes vurdering

d. 15. jan. 2019

af

af

Marianne Agger

d. 15. jan. 2019

Hvad dukker frem bag flapperne? To farverige billedbøger, "Kom frit frem - på gården" og "Kom frit frem - første ord", med pop op-sider. For børn på 2-3 år.

I "Kom frit frem - på gården" kan man undersøge, hvad der gemmer sig af ting på gården ved at løfte bogens flapper. Hønemor leder efter noget, som viser sig at være hendes kyllinger. Derefter afsløres andre dyr og mennesker bag flapperne. I "Kom frit frem - første ord" leger Bamse Bjørn, Dea Dukke, Henry Hund, Karla Kat og Fie Fugl udenfor, og skiftevis kommer de til syne bag flapperne. Illustrationerne er fotos af tøjdyr og legetøj på tegnede baggrunde, og teksten består af en kort introduktion af figurerne på hver side og et spørgsmål til læseren med opfordring til at løfte flapperne. Bøgerne er først udgivet i England af Dorling Kindersley.

Børn vil falde pladask for bøgerne. De er også spændende med knald på farverne, pop op-effekten og nuttede tøjdyr. Teksten er afstemt, så den passer til små børn, og den fungerer, dog uden at være noget særligt.

Der findes ikke mange pop op-bøger på de danske biblioteker. Men bøgerne her kan fx sammenlignes med Min lille findebog - dyr.