Bøger / skønlitteratur / roman

Folkene på Innhaug


Beskrivelse


I begyndelsen af 1800-tallet er livet barsk i de norske bygder. Også på Innhaug, hvor husbonden dør, og den yngste datter føder et uægte barn. Men familien er nødt til at holde sammen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Winni Thorup

2007

Mange af den norske forfatters romaner er oversat til dansk, men mest kendt er nok serien om Julie. "Folkene på Innhaug" er Elstads debutroman som udkom på norsk i 1976. Vi er i Trøndelag, langt oppe i Norge i 1809. Det er strenge tider i bygderne, og selv på Innhaug, som er en af de største gårde i bygden, må de blande bark i melet for at overleve vinteren. Vi følger folkene på gården med vægt på datteren Oline og hendes store og forbudte kærlighed til en tilrejsende skotte, som hun møder på sæteren. Hun bliver gravid, men han dør, og hun føder i bogens sidste del hans uægte barn. Forfatteren har mange (ældre) læsere også i Danmark, og det er bestemt i den brede skildring frem for sproglig originalitet, forfatteren har sin styrke. Den manglende sproglige spændstighed gør, at de store følelser kan virke postulerede, ligesom vi ikke helt kommer ind under huden på specielt de mandlige personer. På plussiden tæller skildringen af bygdefolkets liv og traditioner, og moderens tilgivelse af Oline i kirken, da barnet skal døbes, er gribende. Bogen skal nok blive læst, og forlaget planlægger oversættelse af de tre øvrige dele af serien.


litteratursiden.dk

d. 10. apr. 2007

af

af

Karin Hedemand

d. 10. apr. 2007

Den smukke gårdmandsdatter Oline må kæmpe hårdt for kærligheden i denne historiske slægtsroman fra 1800-tallets Norge. Åh, hvor er der smukt og malerisk i Trøndelagen nord for Guldbrandsdalen. Bjælke...


Berlingske tidende

d. 14. apr. 2007

af

af

Mai Misfeldt

d. 14. apr. 2007


Jyllands-posten

d. 3. apr. 2007

af

af

Annelise Vestergaard

d. 3. apr. 2007


Weekendavisen

d. 27. apr. 2007

af

af

Katinka Bruhn

d. 27. apr. 2007