Bøger / faglitteratur

For højt blodtryk : hvad gør du?


Beskrivelse


Gennemgang af hvad blodtrykket er, samt om forebyggelse mod og behandling af forhøjet blodtryk.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. apr. 2012

af

af

Alma Lind Jensen

d. 30. apr. 2012

Til enhver, som kerer sig om sit helbred. Men da navnlig for dem, der har fået konstateret et forhøjet blodtryk.

Forfatteren fik selv i en ung alder konstateret forhøjet blodtryk, og fik medicinsk behandling i en periode, hvorefter han droppede medicinen. 20 år senere fik han konstateret endnu mere forhøjet blodtryk og har siden taget blodtryksdæmpende medicin. Han er læge og arbejder for den amerikanske rumfartsorganisation NASA og forsker i, hvordan menneskets blodtryk reguleres. Udover at fortælle hvordan blodtrykket fungerer og måles, kommer han med en del oplysende eksempler både fra sig selv, historien (Franklin D. Roosevelt døde af en massiv hjerneblødning forårsaget af et ubehandlet stærkt forhøjet blodtryk) og fra dyreverdenen. Men det fremmeste budskab er dog, at medicinsk behandling er sagen, når man har forhøjet blodtryk. Motion, kost og livsstil er det godt at gøre noget ved, men det erstatter ikke den medicinske behandling. Med medicin kan man forebygge udvikling af hjerte-karsygdomme og redde menneskeliv og førlighed.

Bogen lægger sig tæt op ad forfatterens Pas på blodtrykket!, 2008, mens Jerk W. Langers Blodtryk, 2005, har den stik modsatte holdning.

Der er tale om en bredt anvendelig bog fra en erfaren læge, som advarer mod det, han kalder udbredt medicinforskrækkelse. Dertil en god portion information i et forståeligt sprog til enhver, der ønsker at blive klogere på, hvad blodtryk er, og hvad der påvirker det.