Bøger / faglitteratur

Forelsket i vinklen : om fikseringsfejl hos journalister


Beskrivelse


Om hvordan journalister kan komme til at se og behandle deres historier på en ganske bestemt måde og kun bemærker alt der bekræfter egne opfattelser, mens man overser informationer der peger i andre retninger.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. feb. 2015

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 26. feb. 2015

Tips til journalister for at blive opmærksomme på og dernæst undgå at fiksere så meget på at bevise en påstand, at de bliver blinde og døve for det som taler imod.

De to cand.mag.'er med undervisningserfaring fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole gennemgår grunde til hvorfor journalister glemmer at researche alle sider af en sag. Og de giver råd til, hvordan man undgår det. Som teoretisk udgangspunkt bruger bogen psykologiprofessor og nobelpristager Daniel Kahnemans At tænke - hurtigt og langsomt og illustrerer bogens pointer med en del cases af kendte journalisters fejl. De fremhæver, at problemet også findes inden for andre faggrupper, fx socialrådgivere og politi.

Bogen rammer et ømt punkt i nutidens journalistik, hvor knappe deadlines og pres fra redaktører stresser journalister til at drage for hurtige konklusioner. Bogen er bredt forståelig og kan muligvis også bruges på andre professioner, hvor der skal træffes hurtige afgørelser eller konklusioner.

Der er udkommet en del nyere bøger om journalistik, specielt af Lars Bjerg, såsom fx Den gode journalist som tangerer samme problematik.


Journalisten

2015, nr. 3

af

af

Anne Lea Landsted

2015, nr. 3


Berlingske tidende

d. 10. maj 2015

af

af

Ulrik Jørgensen

d. 10. maj 2015